09:58 / 12.05.2021.

Autor: Vijesti iz kulture/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

"Kliofest" donosi mnoge manje poznate informacije

"Kliofest" u NSK

"Kliofest" u NSK

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

U svom 8. izdanju festival povijesti "Kliofest" nastavlja popularizirati povijest i, što je još važnije - do šire publike donosi neke ne baš poznate informacije. 

Do petka svi zainteresirani festival mogu posjetiti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu te na još nekoliko lokacija diljem Hrvatske, ali i pratiti festival virtualno - na službenim stranicama Kliofesta i njihovu YouTube kanalu.


Koje su središnje teme festivala od organizacijskog ravnatelja Krešimira Maligeca i članice organizacijskog odbora festivala Magdalene Najbar-Agičić doznala je ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska:

- Obilježavamo niz zanimljivih obljetnica, uz 30. godišnjicu osamostaljenja Hrvatske i raspada Jugoslavije, imamo i 50. godišnjicu Hrvatskog proljeća i 150. godišnjicu Rakovičke bune, istaknuo je organizacijski ravnatelj Krešimir Maligec.


Okrugli stol u povodu tridesete obljetnice raspada SFRJ i nastanka Republike Hrvatske, organiziran je u suradnji s projektom Nasljeđe devedesetih Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, a na njemu sudjeluju Sven Cvek, Đurđica Čilić, Drago Miletić i Orlanda Obad, koji njeguju raznolike pristupe društvenoj povijest devedesetih, odmaknute od prevladavajućih nacionalnih narativa, što vidljivo nedostaje u hrvatskoj historiografiji, navodi se u najavi festivala.


Okrugli stol Pedeset godina Hrvatskoga proljeća moderira Tvrtko Jakovina, uz sudjelovanje Vlahe Bogišiće i Hrvoje Klasiće.


Okrugli stol protiv historijskog revizionizma, za revidiranje povijesnih spoznaja nastojat će dati odgovore na neka od najčešće spominjanih pojmova vezanih uz povijest i politiku povijesti u Hrvatskoj i zemljama bivše Jugoslavije, a o kojem, kako se navodi, uglavnom nema rasprave. Sudjelovati će desetak povjesničara i politologa Aleksandar Jakir i Stevo Đurašković iz Hrvatske, Dubravka Stojanović i Milivoj Bešlin iz Srbije, Husnija Kamberović i Edin Omerčić iz Bosne i Hercegovine, Ruža Fotiadis i Thomas Schad iz Njemačke i Tomasz Stryjek iz Poljske.


Okrugli stol se prenosi na YouTube kanalu "Kliofesta":

Okrugli stol u povodu obilježavanja 150. godišnjice Rakovičkog ustanka razmatra različite aspekte Kvaternikova života i njegove vanjskopolitičke napore za internacionalizacijom hrvatskoga pitanja, te će odgovarajuću pozornost posvetit zamršenoj situaciji u Vojnoj krajini. Moderator je Stjepan Matković a sudjeluju Alexander Buczynski, Ladislav Dobrica, Željko Holjevac i Arijana Kolak Bošnjak.


U povodu stote obljetnice Vidovdanskog ustava, koji je u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca ozakonio centralizam u državi, kralju dao gotovo neograničene ovlasti te ukinuo povijesne pokrajine i samouprave, razgovarat će Tihomir Cipek, Stipica Grgić, Zdravka Jelaska Marijan, Ivan Kosnica i Suzana Leček, a razgovor će moderirati Hrvoje Čapo.


Predstavlja se i niz novih knjiga povijesne tematike hrvatskih i inozemnih nakladnika, o hrvatskoj, regionalnoj i europskoj povijesti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!