Kod Barbata na Rabu pronađena živa periska

10.08.2022.

12:56

Autor: Hrvatski radio/HRT

Opstanak plemenite periske u Jadranu neizvjestan

Opstanak plemenite periske u Jadranu neizvjestan

Foto: Sandra Lacković/More / HRT

U podmorju kod Barbata na otoku Rabu pronađena je živa periska te je odmah poduzeta akcija zaštite te strogo zaštićene školjke Sredozemnog i Jadranskog mora. Zaštitni kavez označen je žutom plutačom s natpisom "Istraživanje u tijeku - ne dirati!", a periska je dobila ime Mia, po arheologinji koja ju je otkrila. Zbog masovnog pomora plemenite periske stručnjaci intenzivno prate stanje podmorja, a građani su pomagali dojavama.

Početkom ove godine na Cresu je pronađena živa periska, a prije neki dan arheologinja Mia Rizner pronašla je živu mladu perisku na Rabu. Zaštitili smo je jer je u plitkom moru i među brodovima, kako ne bi bila oštećena. Nadamo se da je to pokazatelj da se priroda sama obnavlja, rekla je ravnateljica primorsko-goranske županijske Javne ustanove Priroda Irena Jurić.  

S obzirom da je cijela uvala u Barbatu relativno plitka, s puno priveza i pomorskog prometa, tako je i pozicija ove periske na takvom mjestu da postoji velika mogućnost nenamjernog oštećenja sidrima ili drugom aktivnošću.

Javna ustanova "Priroda" kontaktirala je kolegu iz WWF Adria, također Rabljanina Patrika Krstinića te je u najkraćem roku organizirano postavljanje zaštitnog kaveza. U pomoć se odazvao i KPA Amfora iz Raba te je njihov član s dugogodišnjim iskustvom u podvodnim radovima, Dragan Perkić - Mečka, pružio pomoć u postavljanju zaštitnog kaveza.

Zaštitni kavez označen je žutom plutačom s naznakom projekta i natpisom "Istraživanje u tijeku-ne dirati!", s ciljem upozorenja i informacije nautičarima i kupačima da zaobiđu takvu lokaciju.

Javna ustanova "Priroda" nastaviti će pratiti žive periske, ali ovo ne bi bilo moguće bez lokalnog stanovništva, posebice ronilačkih klubova, koji se uključuju i pružaju pomoć pri češćim obilascima lokacije te davanju korisnih informacija. Nove dojave već dolaze o živim periskama na Cresu i Rabu, poručila je Jurić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!