Kod dvorca Stubički Golubovec uprizoren Napad na Tahyjev grad

21:02 / 13.02.2022.

Autor: Ružica Divac Borovečki/Dnevnik/HRT/Hina

Kod dvorca Stubički Golubovec uprizoren Napad na Tahyjev grad

Kod dvorca Stubički Golubovec uprizoren Napad na Tahyjev grad

Foto: Dnevnik / HRT

U sklopu 14. Seljačke bune, jedne od najpopularnijih povijesnih manifestacija u Hrvatskoj, u nedjelju je kod dvorca Stubički Golubovec uprizoren Napad na Tahyjev grad, a drugu godinu zaredom je, zbog epidemioloških mjera, ta manifestacija održana bez publike.

Seljačka buna izbila je 1573. godine na susedgradsko-stubičkom vlastelinstvu, zbog povećanja rente i terora Franje Tahyja. Pobuna protiv nepodnošljivih uvjeta života zavisnih seljaka obuhvatila je Hrvatsko zagorje i dio Slovenije, a utjecala je na niz seljačkih buna na našim prostorima tijekom nekoliko idućih stoljeća.

Ove se godine obilježava 449 godina od početka Seljačke bune, a predstava Napad na Tahijev grad, koju je organizirala Družba vitezova Zlatnog kaleža, prikazala je događaje koji su se desili na početku bune, kada je kmetska vojska pobjeđivala i osvajala okolna područja Susedgrada, Brdovca i Cesargrada pa tako i područje Donje Stubice. 

Župan Kolar: Važno je nastaviti tradiciju 

Kao i prošle godine, predstava je uprizorena bez publike, a župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar istaknuo je da je važno nastaviti tradiciju i održati manifestaciju barem na ovakav simboličan način.

- Čitavo vrijeme razmišljamo o tome da sljedeće godine imamo 450 godina od Bune, 50. godišnjicu muzeja i 15. godišnjicu same bitke i nadamo se da će nam korona omogućiti da to obilježimo na najbolji mogući način, s pravim spektaklom ovdje u Donjoj Stubici, rekao je Kolar.

Naglasio je da je Matija Gubec kao pozitivan lik prihvatljiv ne samo na području Hrvatske, nego i čitave bivše države.

- Mi smo gledali da nijedna povijesna ličnost nije toliko puta spomenuta kao ime i prezime škole ili neke kulturne ili druge ustanove i pozvat ćemo sve one koji nose ime Matije Gupca da zajedno obilježimo 450 godina Seljačke bune, kazao je Kolar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!