Kod Plitvičkih jezera gradi se Centar podzemne baštine

11.07.2021.

15:20

Autor: Hina/V.M.

Baraćeve špilje

Baraćeve špilje

Foto: Kristina Stedul Fabac / PIXSELL

Na lokaciji Baraćeve špilje u općini Rakovica počela je izgradnja 20 milijuna kuna vrijednog Centra podzemne baštine Speleon koji bi trebao naredne godine otvoriti vrata turistima i omogućiti održivi razvoj plitvičkom kraju.

Kako je Hini rekla ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Baraćeve špilje Tihana Oštrina, ujedno i voditeljica projekta, ovih su se dana na mjestu stare škole u Novoj Kršlji obavili zemljani radovi, iskopane su podrumske prostorije, a sljedećeg tjedna počinje gradnja temelja.


Jedna je to od većih investicija u turizmu za Karlovačku županiju koja će stvoriti suvremenu infrastrukturu za održavanje raznovrsnih edukativnih i rekreativnih aktivnosti, te se očekuje da će doprinijeti turističkom razvoju cijelom plitvičkom kraju, koji je većinom u Ličko-senjskoj županiji.


Projekt sa 85 posto sufinancira Europska unija iz Europskog kohezijskog fonda, a razliku partner na projektu - NP Plitvička jezera - zato što im je, kako je rekla Oštrina, zajednički cilj disperzija posjetitelja, te produživanje njihova boravka u plitvičkom kraju, ali ne tako da "pritisak" bude samo na jezerima.

Arhitektonska zanimljivost Speleona je kružni oblik koji predstavlja četiri teme prirodne baštine: speleologiju, geologiju, arheologiju i paleontologiju, ulaz će činiti velika staklena stijene, kao otvor u špilje, a cijeli će objekt unaprijediti infrastrukturu i omogućiti jedinstven, inovativan i privlačan prikaz kulturnih i prirodnih vrijednosti lokaliteta za sve posjetitelje, uključujući i one s posebnim potrebama.


Kružni će se objekt prostirati na 1200 četvornih metara, od kojih će 850 biti namijenjeno za stalni postav izložbe, sve sa maketarskim prikazima, replikama, LCD ekranima, prikazima na tzv. pametnom staklu, kroz animacije, multitouch ekrane, kao i osjetilne komore.


Posjetiteljski će Centar imati i multifunkcionalnu dvoranu, show room, dječju igraonicu, speleo-dokumentacijsku knjižnicu, te ugostiteljski sadržaje i suvenirnicu, kao i parkiralište. Radove izvodi Građevinski obrt Špelić iz Slunja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!