Kolekcionar oružja iz srednjeg vijeka

19.10.2022.

22:26

Autor: Klara Dujmović/I.B./Dnevnik/IMS/HRT

Oružje iz srednjeg vijeka

Oružje iz srednjeg vijeka

Foto: Dnevnik / HRT

Mario Ferlin nije pasionirani lovac niti se bavi streljaštvom, u životu nije ispalio ni metka - no oružje mu je strast. Dosad je skupio više od 500 eksponata i jedan je od naših najvećih privatnih kolekcionara oružja. Dio njegove zbirke može se vidjeti u u srednjovjekovnom kaštelu u Svetvinčentu.

Prije 30 godina dobio je stari revolver i Mario Ferlin od tada neumorno skuplja oružje. Venecijanska bombarda s početka 15. stoljeća - najstariji je predmet u njegovoj zbirci.

Sretnik je koji posjeduje još mnogo dijelova povijesti, od topova, pušaka, pištolja do raznog lovačkog pribora. Posebno su vrijedne bedemske puške na fitilj iz 16. stoljeća.

- Korištene su na tvrđavama jer su teške kugle išle unutra. Nije šačma nego kugla i imale su dosta dugi domet. Ovima čak fali, netko je rezao cijevi iz ne znam kojeg razloga, kaže.

Predmeti potječu od kraja 14. do 19. stoljeća i govore o političkom i gopodarskom životu Istre u razdoblju austrijske i talijanske vlasti. Dio njih stalni je postav u srednjovjekovnom kaštelu.

- Stvarno je jako lijep dio Kaštela i posjetitelji su jako iznenađeni da nešto takvo postoji tu, a pogotovo da je to od lokalnog stanovnika, rekla je voditeljica kaštela Morosini-Grimani Natalia Ladavac.

Gotovo je sve oružje nađeno u Istri. Bilo je skriveno na tavanima, u zidovima kuća. Mario Ferlin ga je kupovao od građana ili drugih kolekcionara.

- To su djelovi povijesti. To je kad se nađe jedan komad kad se počne čistiti. Otkrivaš nešto kad ga čistiš, kaže Ferlin.

I upravo je to otkrivanje najveći gušt. Adrenalin koji ga tjera dalje, na sakupljanje novih predmeta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!