Konavljani napravili kobasicu dugačku više od stotinu metara

19:53 / 20.02.2022.

Autor: Ivana Brailo Drnas/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Gusti od kobasica

Gusti od kobasica

Foto: Dnevnik / HRT

Na krajnjem jugu zemlje, u Konavlima, organizirana je manifestacija "Gusti od kobasica", koja je privukla brojne proizvođače, ali i ljubitelje ove mesne delicije. Konavljani su tom prigodom napravili i kobasicu dugačku više od stotinu metara.


Kako bi napravili rekordnu kobasicu, Konavljani su u pomoć pozvali, kako kažu, doktora za kobasice.

- Treba biti koordinirana aktivnost svih članova, svih članova tima, jako je bitno kad se nadograđuje jedno crijevo na drugo, da se to kvalitetno i pomno napravi, kaže Mario Bratulić, načelnik Općine Sveti Petar u Šumi.

- Kad ljudi rade ovako velike kobasice, rekordne kobasice, onda se motaju u krug. Međutim, kako se mi u Konavlima ne vrtimo u krug, nego uvijek idemo naprijed, tako smo željeli da se ova kobasica napravi, da bude linijski napravljena, kaže Ivo Mujo, predsjednik Udruge Agroturizam Konavle.

Zaliha za rekordnu kobasicu ima sasvim dovoljno, ali ono što svih zanima je kakvo je meso unutra?

- Meso je svinjsko, od domaće svinje. Naš prijatelj Mario iz Istre obišao je konavoski kraj i ubrao je nekoliko trava i to je ubacio u začin, nije nam rekao još što je. A vjerojatno ćemo kad budemo kušali reći je li dobro ili nije, pa će on onda reći da nije kriv, kaže Niko Đivanović, Udruga Agroturizam Konavle.

Pehar je u ime svog oca Nika Đivanovića, pobjednika ovogodišnjih „Gusta od kobasica”, preuzeo sin Vlaho.

- Ne mogu vam otkriti baš sve točne sastojke, ali mogu reći da su glavni sastojci koji daju taj kvalitet s područja Konavala, kaže Vlaho Đivanović, dobitnik nagrade za najbolju kobasicu.

"Gusti od kobasica" i kobasica dugačka više od sto metara najbolja su moguća najava skorašnjeg otvaranja prvog pogona za proizvodnju suhomesnatih proizvoda u Konavlima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!