Konavoska svila - višestoljetna tradicija

06.02.2022.

13:03

Autor: Ivana Brailo Drnas/Dnevnik u podne/HRT

Dudove svilce ili bubice

Dudove svilce ili bubice

Foto: HRT / HRT

Proizvodnja svile od dudova svilca višestoljetna je tradicija u Konavlima, gdje se od svilenih niti izrađuje prepoznatljiv konavoski vez. Potrebu očuvanja tradicije prepoznalo je Ministarstvo kulture pa je umijeće proizvodnje svile i svilarstvo istočne obale i zaleđa Jadrana stavilo pod preventivnu zaštitu.

Dudove svilce odnosno bubice, kako ih Konavoke od milja zovu, u prošlosti su uzgajale mlade djevojke, sve do udaje. Osim očuvanih kukuljica, odnosno "punćela", u zimskim mjesecima mogu se vidjeti samo sitna jajašca dudova svilca. Ona se, u vrijeme Uskrsa, nose na blagoslov u crkvu, a zatim - na grijanje.

- Zamota se i stavi u njedra. Četiri, pet dana, na toplini tijela, one se izležu - kaže Mare Slovak, proizvođačica svile.

- To su dani kad smo zabilježili od dosta tih starijih kazivačica, kad se mora misliti na lijepe stvari, kad se ne smije svađati, kad se ne smije grubo misliti, onako, ima tih slatkih momenata puno - govori Antonija Rusković Radonić, ravnateljica Muzeja i galerija Konavala.

Iz jedne neoštećene kukuljice dobije se kilometar svilena konca. Tijekom 20. stoljeća, svilarstvo je u Konavlima počelo nestajati. Za vrijeme rata, mnogi su konavoski vezovi i ruha uništeni te su ih Konavoke poželjele obnoviti.

- Danas imamo sigurno nekih 30-tak, 40 nositeljica trajnih, koje svake godine uzgajaju svilu, svila je u svim školama, u svim konavoskim vrtićima, mislim da nemate dijete u Konavlima koje ne zna kako dudov svilac izgleda i kako izgleda proizvodnja svile - uvjerava Rusković Radonić.

Preventivna zaštita Ministarstva kulture snažan je poticaj daljnjem razvoju svilarstva, i u Konavlima i u drugim dijelovima istočnog Jadrana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!