Konavoski ukrasi

26.12.2020.

10:53

Autor: Ivana Brailo Drnas/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

default error photo
Mlade Konavoke iskoristile su pandemijsko i blagdansko vrijeme kako bi tradicionalne konavoske motive na zanimljiv način prenijele na božićne ukrase.
Blagdansko vrijeme brojni su kreativci iskoristili za izradu raznih ukrasa. Među njima su i mlade Konavoke, koje su tradicionalne konavoske motive na zanimljiv način prenijele na božićne ukrase.

➡️ Bogati božićni običaji dubrovačkog kraja


Ideju za izradu ovih božićnih kuglica Konavoka Ivona dobila je upravo u dugim danima samoizolacije.

- One predstavljaju konavosku nošnju, točnije modrinu, koja se nosi zimi. Pokušala sam, znači, što izvornije prenijeti sliku prave konavoske nošnje na ovu kuglicu, kaže Ivona Perak iz Zvekovica.

U tome je uspjela, baš kao i Natalija, koja se izradom božićnih ukrasa s konavoskim motivima bavi već nekoliko godina: od oslikanih kuglica i magneta, do škrinjica i čaša.

- Prošle godine smo radili samo konavoski vez, ove godine imamo i dubrovačke kuglice, znači, s gradom Dubrovnikom, s našim govorom: kenova, gospar, gosparka i tako, objašnjava Natalija Barišić iz Gruda.

Neizostavni dio konavoske tradicije upravo su konavoske naušnice, obiteljsko zlato koje se prenosilo s koljena na koljeno.

- Tako moja prababa, ovo su njene, koje je ona donijela prilikom udaje i pripale su mome djedu, pa tati, odnosno nevjesti, mami mojoj. I onda mi je došla inspiracija da napravim ovako jednu škrinjicu isto s jednim naušnicama, prisjeća se Marijana Sekondo iz Lovorna.

Prvi ukras u obliku konavoske naušnice prije tri godine izradio je Marijanin otac.

- Tu sam na stolu vidio raznorazne rekvizite, mjendule, slama, vamo-tamo i ja sam do šest sati ujutro to napravio. Kad su se one ustale, ja sam rek'o - izvolite, prepričava Pero Sekondo.

Radovi ovih vrijednih Konavljana i Konavoki krase brojne domove i izvan Hrvatske, a one već pripremaju nova iznenađenja za iduću godinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!