Koprivnica dobiva novo lice

10.08.2022.

17:34

Autor: Sanja Kos-Bojanić/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Građevinski radovi u centru Koprivnice

Građevinski radovi u centru Koprivnice

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Središte Koprivnice već je 10 mjeseci veliko gradilište. Usto što je potpuno zamijenjena komunalna infrastruktura - Koprivnica dobiva novo lice. Novinarka HRT-a Sanja Kos Bojanić provjerila je u kojoj su fazi radovi i što o uređenju središta kažu građani.

Posljednji put bageri su se u središtu Koprivnice čuli prije više od tri deseteljeća. Od studenog prošle godine dva su trga veliko gradilište. Do sada su zamijenjene instalacije na vodovodu, kanalizaciji, plinovodu i javnoj rasvjeti.

- U planu su radovi samog završetka kao što su opločenje, izrada temelja javne rasvjete, pripreme za završetak radova na samoj fontani te hortikulturno uređenje, istaknuo je Mario Perković, pomoćnik pročelnika Upravnog odjela za izgradnju grada Koprivnice.

Radovi će još potrajati do kraja godine. Za razliku od prijašnjih ljeta, kada je središte grada bilo glavno okupljalište građana i mjesto događaja, ovoga se ljeta onuda teško i prolazi.

- S ugosititeljima koji imaju svoje terase na Zrinskom trgu dogovoreno je da će im se kompenzirati mjerom u iznosu 20% njihovog prometa koji je bio u svibnju, lipnju i srpnju prošle godine u odnosu na ovu godinu ako je promet pao 30%, objasnio je Dario Jembrek, pročelnik Službe ureda gradonačelnika Koprivnice.

Tako su četiri ugostiteljska objekta podiijelila 138.000 kuna kompenzacijskih mjera, a usto svi koji posluju na Zrinskom i Trgu bana Josipa Jelačića oslobođeni su komunalne naknade. Građanima treba samo strpljenja.

Provedena je i mini-anketa kod građana.

- To predugo traje i još mi nije jasno kako će izgledati, nigdje nema da bih mogao vidjeti završni izgled,rekao je građanin.

- Trg će biti lijep, daleko od toga, ali je sporo, sporo. Nemamo kud ahodati, sve je prekopano - cijeli grad, žali se drugi.

- Mislim da radovi ne traju predugo jer je to veliki zahvat. Treba imati strpljenja jer se to radi sad i možda opet za 100 godina. Bolje je malo sačekati nego da se rade neki popravci, mišljenja je treći građanin.

Dugo se čekalo na obnovu središta grada.

- Zadnja obnova, koja nije bila kompletna obnova, bila negdje prije Domovinskog rata 1989. godine i provodila se u više faza, izjavio je Nino Štubljak, viši stručni suradnik za građenje.

Središte grada bit će još povezanije s parkom, a terase kafića stilski ujednačene. Također, više će biti mjesta za parkiranje bicikala, pješaci i šetači dobit će svoje lijepo uređene zone, a središte grada hladit će moderna fontana. Do kraja godine Koprivnica će imati novo - još ljepše lice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!