Korčulanska mala škola arheologije

16.11.2021.

07:00

Autor: Stana Živkušić/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Korčulanska mala škola arheologije

Korčulanska mala škola arheologije

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Grad Korčula i korčulanski gradski muzej organizirali su malu arheološku školu otoka Korčule. Škola traje do 23.11., a dio je hrvatsko-talijanskog projekta.

Korčula je otok bogat arheološkim nalazištima koja datiraju od najstarijih vremena. 

- Od 10 000 godina prije Krista, Vele Špilje, nekakvih neolitičkih vremena, mezolitika, dakle preko nekakvog bakrenog doba. Vrlo vjerojatno ove gomile na kojima trenutno radimo pripadaju nekom drugom tisućljeću prije Krista, objašnjava Hrvoje Potrebica, arheolog.

Zato mala arheološka škola otoka Korčule ima jasan cilj.

- Osvijestiti građanima da imaju tu zapravo jako bitan dio njihovog identiteta, osvijestiti stariju prošlost od ove koju znaju. Oni znaju od srednjeg vijeka pa na ovamo što je logično i normalno, međutim osvijestiti i da imaju puno starije faze života tu, i tko su zapravo bili svi ti ljudi, rekla je Marta Kalebota, voditeljica projekta.

Korčulanski su srednjoškolci posjetili i lumbarajsku "gomilu"- prapovijesni grob star gotovo 4 000 godina. 

- Imamo priliku na pravim arheološkim lokalitetima otkriti i naučiti faze otkrivanja starih grobova i sličnoga, rekao je Vjekoslav Fabris, učenik.

- Naučila sam koji je cijeli proces zapravo, kako se traže stvari, kako se otkrivaju i to mi je baš super, kaže Lora Lagundžija, učenica.

- Prilično su zainteresirani, prilično dobar stav prema radu imaju, to je dobra prilika da prošire prostor svojih interesa, da se upute malo u pravila znanstvenog rada, da se malo posvete i suradnji međusobnoj, rekao je Željko Petković, profesor likovne umjetnosti.

Zadaća arheologa je i uključivanje ljudi u istraživanje arheološke baštine da bi se ona očuvala.

- Kad nešto nije ničije, onda se to slabo čuva, a kad je nečije, onda će ostati za buduća pokoljenja, ali mi u krajnjem slučaju baštinu posuđujemo od naših nasljednika, nije da im ostavljamo nešto naše, ističe Hrvoje Potrebica, arheolog.

Ovom školom, upravo se to nadaju i postići.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!