Koronakremator: međimurski izum koji spaljuje tone infektivnog otpada

13.01.2021.

16:26

Autor: Ivica Grudiček/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Foto: Regionalni dnevnik/HRT

Foto: Regionalni dnevnik/HRT

Foto: - / HRT

Srećom, broj novooboljelih pada, no javlja se novi problem - kako zbrinuti tone infektivnog otpada koje svaki dan izlaze iz hrvatskih bolnica. Međimurci su doskočili problemu i proizveli mobilni kremator koji opasni infektivni otpad spaljuje.
Tone infektivnog otpada svaki dan izlaze iz hrvatskih bolnica, nerijetko i višestruko više nego prije pandemije. I dok nam, srećom, broj novooboljelih pada, javlja se novi problem - kako zbrinuti taj otpad. Međimurci su proizveli mobilni kremator koji opasni infektivni otpad spaljuje.

➡️ Koronavirus - 1135 novih slučajeva, preminulo 26 osoba
➡️ Karlovac: Od covida umire svaki drugi hospitalizirani
➡️ Ramadan: Moramo se svi cijepiti ako želimo zaustaviti pandemiju

Tijekom prosinca čakovečka Županijska bolnica proizvela je infektivnog otpada koliko ga je primjerice 2019. imala u pola godine. Iako ga sami zbrinjavaju - skladište je krcato.
 
- To su deseterostruko povećani iznosi, jučer podneseno izvješće - 920 je posto više skladišnog prostora zauzeto nego uobičajeno, kaže Tomislav Nivinščak, ravnatelj Županijske bolnice Čakovec.

Varaždinska bolnica dnevno odlaže tonu opasnog otpada, što je četiri puta više nego 2019. Trenutačno problema u zbrinjavanju nema.

- Što ne znači da ga neće biti ukoliko firme koje ga zbrinjavaju neće biti u stanju uzeti sav taj otpad koji se generira na području Hrvatske, kaže ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić.

To bi se moglo uskoro dogoditi jer mjesta za zbrinjavanje nema, Ministarstvo zdravstva traži rješenje. Najveći dio otpada čine COVID skafanderi.

- Najveći je problem što primjerice skafander dolazi vakuumiran, a kad se obuče volumen mu se poveća i velika je količina otpada, pojašnjava Mladen Smoljanec, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije.

Zasad spaljivanje u cementarama nije dopušteno, a izvoz nije moguć jer i ostale zemlje imaju sličnih problema.

- Ono što nas može ugroziti je porast temperature. Do kraja zime to treba biti riješeno jer uz ovakve brojke i uz mogućnost trećeg vala koji bi se mogao dogoditi ljeti, to bi bila ekološka bomba, dodaje Nivinščak.

Dok se zdravstveni sustav u otpadu guši, inovator Đuro Horvat predstavlja koronakremator.

Vreće se samo ubace u peć i nakon nekoliko minuta sve se pretvori u pepeo. Otpad se smelje i spali na 1500 stupnjeva. Dnevno tonu i pol, što je dovoljno za primjerice varaždinsku i čakovečku bolnicu.

- Imali smo interesa iz Kuvajta, Emirata, Ljubljane, međutim mi to razvijamo zajedno s Institutom za sigurnost i ja želim da to bude instalirano u Hrvatskoj. Jučer smo dogovorili da ćemo prvo postrojenje instalirati u Dubravi, objašnjava Đuro Horvat.

Osim Dubrave, zainteresirano je još nekoliko hrvatskih bolnica, cijena krematora je oko dva i pol milijuna kuna, a Horvat je uvjeren da će brzo riješiti taj akutni problem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!