Kožar Vuk izrađuje novčanike za eure

18.01.2023.

07:00

Autor: Josip Gavranović/Dnevnik/IMS/HRT/I.B.

Kožar Vuk izrađuje novčanike za eure

Kožar Vuk izrađuje novčanike za eure

Foto: HRT / HTV

Kožar iz zagrebačkog Botinca euro je dočekao spreman. Ulazak u eurozonu prepoznao je kao priliku da se u modu vrate novčanici za kovanice. I to ne bilo kakvi - nego posebno dizajnirani za eure - koji su od kuna veći i teži.

Ovih dana gužva u obiteljskoj radionici Vuk. Izrada novčanika u koji stane 100 kuna odnosno 13 eura i 28 centi ne prestaje jer potražnja za ručnim radom nikad nije bila veća.

- Misle svi kovanica jedna druga, ne znam ako ste primjetili, ali kovanica je sigurno duplo deblja i teža nego što je bila kuna, a da ne velim da je 7,5 puta vrijednija, objašnjava Miljenko Vuk.

To se, kaže Miljenko, moglo očekivati pa je kožne novčanike iz zaborava trebalo izvući i redizajnirati na vrijeme.

- Žene vole posebno uvijek sa strane sitno i vole boje - što je meni jako drago. Tako da imamo i žute i zelene, plave novčanike i roze - i svi su oduševljeni, rekla je dizajnerica kožne galanterije Ana Dorotić.

Porazan je podatak da je u Zagrebu ostalo još samo 20-ak kožara. Ipak zanimanje mladih sve je veće pa tako i u radionici obitelji Vuk mlade naučnice iz škole za modu i dizajn stječu iskustvo i rade na strojevima.

Ukidanje granica i otvaranje europskog tržišta velika je prilika za male obrte.

Tradicijski obrti, među kojima je i kožarski, imaju budućnost, a pokazuje to i podatak da već sada 20 posto proizvoda koji se proizvedu u ovoj radionici kupi netko iz Europe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!