Kreće obnova Puljanke, legendarne robne kuće

20.10.2021.

16:43

Autor: Nives Kalebić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Kreće obnova Puljanke, legendarne robne kuće

Kreće obnova Puljanke, legendarne robne kuće

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Robna kuća u središtu Pule, nekada atraktivno zdanje, konačno bi mogla biti uređena i ponovno otvorena za javnost. U ovaj sada zapušten prostor planira se uložiti 120 milijuna kuna. Grad je dao zeleno svjetlo, no zgrada je privatno vlasništvo i sve je na investitoru koji obećava - radovi počinju u studenom.

Otvorenje nove, moderne robne kuće u Puli krajem 70-tih godina prošlog stoljeća bio je događaj godine. Prvi je to objekt u ono vrijeme koji je imao pokretne stepenice. Golemo zdanje proteže se na 8 tisuća četvornih metara na pet etaža. Tu se moglo kupiti sve od "igle do lokomotive".

Taj je prostor godinama bio omiljeno odredište brojnih generacija Puljana. Robna kuća otvorena je 1978. godine. Prije pet godina zatvorena je posljednja trgovina. Dugogodišnje najave o obnovi ovog prostora dosad nisu zaživjele.

Prvi korak je učinjen - dogovor između vlasnika i grada

- Obećali su mi da će u studenom mjesecu krenuti čišćenje prostora izvana i iznutra, a do rujna iduće godine da bi oni već taj prostor otvorili. Ja ću inzistirati na tome kao gradonačelnik da vlasnici zaista što prije ulažu u taj prostor, izjavio je gradonačelnik Pule Filip Zoričić

A vlasnici, britanski fond tvrde - radovi počinju za mjesec dana. Najzahtjevnije će biti uređenje najniže etaže - tamo će se prostor prenamijeniti u parkiralište sa 120 parkirnih mjesta. Na vrhu će biti prostori za zabavu, a na ostalim katovima šoping centar.

- Trgovine i restorani će biti. Imena nažalost vam ne mogu reći, jer smo noćas prešli brojku od 300. Imamo 300 posto zahtjeva u odnosu na prostor - 3 puta više interesanata nego što ćemo moći iznajmiti. Tako da imamo slatke brige. Bit će zgodan mix, najavljuje voditelj Projekta Predrag Đorđević.

Mijenjat će se i vanjski izgled zgrade, a radovi bi trebali biti gotovi početkom ljeta iduće godine. Tada bi konačno za robnu kuću koja je, u zlatnim godinama, bila u vlasništvu nekad najvećeg pulskog trgovačkog društva Puljanke, mogla doći bolja vremena.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!