Kremšnita - zaštićeno kulturno dobro

04.02.2021.

07:00

Autor: Lana Gašparac/Dnevnik/IMS/HRT

Kremšnita najpoznatija slastica grada Samobora

Kremšnita najpoznatija slastica grada Samobora

Foto: Dnevnik / HRT

Uz slavonski kulen, paški sir ili pak zagorske štrukle, još jedan hrvatski proizvod upisan je u Registar zaštićenih kulturnih dobara. Ovaj put riječ je o samoborskoj kremšniti - omiljenoj slastici brojnih posjetitelja - a tajnu originalne recepture znaju samo neke samoborske slastičarne.


Iva i Martina slastičarstvom se bave već godinama, no najponosnije su na pripremu kremšnita. Iako se čine jednostavnima, za izradu je, kažu, potrebno mnogo iskustva i dobra tehnika.

- Recept može biti isti, ali najvažnije je da se skuha dobra krema da taj bjelanjak ne smije biti prejako nalupan, premalo, krema isto ne smije biti prekuhana, premalo, kaže Martina Husta, slastičarka.

- Sami radimo lisnaton, valjamo kore, sve ručno i pripremamo svaki dan jer svaki dan moraju biti friške, dodaje Iva Vraneković, slastičarka.

A svježe i tople kremšnite odmah se prodaju - dnevno i po tisuću komada, vikendom i po 7 tisuća. Priznanje Ministarstva kulture svima mnogo znači.

- Kremšnita je oduvijek najpoznatija slastica grada Samobora, ali to je usput i obaveza jer taj status nosi obvezu da taj status prenesemo i na generacije koje dolaze, kaže Matilda Labaš Purić, vlasnica hotela.

Uz kremšnite, Samobor se ponosi i svojom Rudarskom greblicom, ali i krafnama koje barem malo dočaravaju vrijeme fašnika. Ove će se godine nažalost održati samo virtualno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!