Kroz igru do titule velemajstora šaha

25.03.2021.

07:06

Autor: Melita Šare/Regionalni dnevnik/HRT/D.D.

Kroz igru do titule velemajstora šaha

Kroz igru do titule velemajstora šaha

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Iako je Zadar ponajprije grad košarke, ima on i svog juniorskog šahovskog prvaka Hrvatske. Nedavno je ovom rasadniku šahovskih talenata, stiglo i lijepo priznanje, financijska potpora krovne organizacije za organizaciju šahovskog turnira, Zadar open.

Ovdje se stvaraju prvaci crno-bijele ploče. Ovo je jedna od rijetkih igraonica u Hrvatskoj gdje djeca uče šah. Kroz igru, valjda su i zato tako uspješni. Ema je tu od svoje treće godine, sada ima sedam, više od pola svoga života igra šah.

- Dobila sam 4 medalje i jedan pehar, priča Ema iz Šahovskog kluba Casper.

Osmogodišnji Leo tek se učlanio u klub, ali doma već naveliko pobjeđuje sve ukućane. Itekako je to važno za dječje samopouzdanje, pojašnjava nam trener.

Maturant Matej Levačić juniorski je prvak Hrvatske, iako svog oca još ne pobjeđuje.

- Uzor mi može biti tata jer je on međunarodni majstor, ali nije mi šah na prvom mjestu, sad mi je i matura pa se i to spremam, kaže Matej Levačić.

Možda je baš upravo u opuštenosti tajna uspjeha zadarskih šahista. Turnir Zadar open, uspio je u konkurenciji na tisuće svjetskih turnira dobiti financijsku potporu FIDE, jedini u Hrvatskoj.

- FIDE je svjetska šahovska federacija, koja je krovna organizacija svih federacija i šahista. To su svjetska imena, to su turniri sa značajnom poviješću i Zadar je upao među takve, objašnjava Veljko Šagi, predsjednik Šahovskog saveza Zadarske županije.

Financijska je to potpora zbog pandemije i do 20 posto za organizaciju turnira. Zbog novonastalih uvjeta djeca tek odnedavno ponovno treniraju. Malo vani, malo unutra pa i po mraku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!