Kruh sa sedam kora obitelji Sklepić

13.05.2021.

18:16

Autor: Eli Lazarova Sladić/Tomislav Dmejhal/Odjel Web i multimedija/HRT

Gordana i Denis Sklepić

Gordana i Denis Sklepić

Foto: Tomislav Dmejhal / HRT

Denis i Gordana Sklepić ostali su preko noći bez posla. Pandemija koronavirusa prerezala im je krila dok su bili u letu. A išlo im je i više nego dobro.

Kupili su kuću u Karancu jer vole uživati u starinama i seoskom životu. Kad su je uredili, sve više je ljudi pitalo mogu li prenoćiti kod njih pa su prepoznali priliku i posvetili se turizmu. Tada su bili prvi u Baranji, pioniri. Na svom autohtonom imanju dočekivali su uglavnom američke goste i pružali im jedinstven ugođaj.

- 95 posto su strani gosti, najviše iz SAD-a, gosti koji vole ovakav način života. Ne glumimo, mi živimo svoj život, a oni malo uđu u njega i osjećaju se kao dio toga jedan period. To im je taj doživljaj - jedan dan u obitelji lokalaca - govori nam Denis.

Njegova supruga Gordana pripremila je domaći kruh s koprivom i langošice. Uvijek priprema nešto i s gostima jer , kaže, vole uživati u novim okusima, a i naučiti kako se to priprema.

- Jer kod njih nije tradicija kuhati kod kuće, oni vole većinom gotovu hranu. Dogodilo se da gošća, koja ima sedamdeset i nešto godina, mi pripremamo ručak i čistimo mrkvu, režemo je sitno, a ona uzme mrkvu i sretna kaže: Ja nikad nisam u životu očistila nijednu mrkvu. To su njima neki doživljaji koji mi ne možemo zamisliti da se nama mogu dogoditi, ali eto, ima i toga danas - smije se Gordana.

- Mi zajedno pripremamo sve. Oni kad dolaze, postaju dio naše obitelji i ono što mi radimo, normalno, tko želi, radi s nama. Većina ih želi sudjelovati. Da li je to donijeti vode pa prati povrće, da li je to zalijevanje cvijeće ili možda negdje počistiti ili iščetkati našeg kućnog ljubimca, oni postaju dio obitelji i svatko se pronađe u nekom segmentu na našem gospodarstvu koje je stvarno tradicionalno i trudimo ga se tako ostaviti i očuvati - dodaje.

- Neki gosti dođu u proljeće i oni s nama sade nešto, a oni koji dolaze pred ljeto, oni nešto beru, u jeseni ima najviše posla kada se prerađuju naši proizvodi. Mi pravimo, moja supruga radi jako puno pekmeza od šljiva, od kajsija, od kupina, od jagoda, tako da to radimo. I zajedničkim snagama pripremimo si ono što ćemo jesti - nastavlja Denis.

Stoga i ne čudi što imaju iznad 90 posto "Excellence", gosti su zadovoljni pa daju i visoke ocjene.

Galerija
Living history house Sklepic, Foto: Tomislav Dmejhal/HRT
Living history house Sklepic, Foto: Tomislav Dmejhal/HRTLiving history house Sklepic., Foto: Tomislav Dmejhal/HRTLiving history house Sklepic., Foto: Tomislav Dmejhal/HRTLiving history house Sklepic, Foto: Tomislav Dmejhal/HRTLiving history house Sklepic., Foto: Tomislav Dmejhal/HRTLiving history house Sklepic, Foto: Tomislav Dmejhal/HRTGordana i Denis Sklepić, Foto: Tomislav Dmejhal/HRT

- Jako se čude našem načinu života, mi smo oduvijek, naše bake, mame ili netko, to je kod nas normalno da žena zna i u vrtu raditi, da zna spremiti kuću, da si zna organizirati život. Njima je to prekomplicirano i previše. Još kad čuju da ja stignem otići na zumbu, onda im je to kraj - smije se Gordana. I to je, kaže od njih naučila.

- Kad oni dolaze, koliko oni stvari nauče od nas, tako jako puno stvari mi naučimo od njih. Ipak je to drugi način života i onda ga pokušaš primijeniti koliko možeš. Različiti su ljudi, ali uvijek su sa svime zadovoljni, ne traže neke nedostatke, uživaju u onome što je tako i prihvaćaju. Mislim da je to jedan jako lijep primjer da svima nama pokažu. evo, recimo sada ova korona, možda da nisu oni bili takvi, možda ne bih ni ja znala to prihvatiti. Ali to sam prihvatila i to je sada tako.

Denis vjeruje da će se gosti uskoro vratiti, kaže, vidi se svjetlo na kraju tunela.

Gordana zna da će se stvari promijeniti. Morat će se svi neko vrijeme držati određenih pravila dok stvarno ne vide da je opasnost prošla, da su sigurni, ali smatra da to i nije neki problem.

-  Nije problem prihvatiti nešto što će svima nama pomoći, a opet ćemo biti zajedno, opet ćemo uživati u životu - poručuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!