07:50 / 30.06.2021.

Autor: Marko Percan/Regionalni dnevnik/IMS/HRT/M.N.

Kuća istarskoga maslinovog ulja

Kuća istarskoga maslinovog ulja

Kuća istarskoga maslinovog ulja

Foto: Regionalni dnevnik/IMS/HRT / HTV

Istra je ove godine proglašena najboljom maslinarskom regijom na svijetu. U pravi je trenutak u Puli, u novom proširenom prostoru, otvorena Kuća istarskoga maslinovog ulja. Promovirat će istarska ekstra-djevičanska ulja, ali i povijest maslinarstva u Istri.


Još u vrijeme starih Rimljana Istra je bila prepoznata kao jedna od najboljih regija za proizvodnju maslinovih ulja. Ostalo je tako do danas. Priču o tome priča Kuća istarskoga maslinovog ulja otvorena na novoj lokaciji, blizu pulske Arene.


"Presložili smo koncept, tako da je on sada posvećen povijesti, istraživanju maslinarstva, od rimskog razdoblja do danas, tu su zanimljive vođene degustacije i naravno shop dućan u kojem nudimo istarske proizvode, i maslinova ulja s područja Istre", kaže Lorena Boljunčić, direktorica Kuće istarskoga maslinovog ulja.


"Imati jedan takav objekt od velikog je značenja, ovime se obogaćuje naša turistička ponuda i naravno da svemu tome poticanje od strane regionalne razine ima veliki značaj", istaknula je predsjednica Skupštine Istarske županije Sandra Ćakić Kuhar.


Veliku važnost ima i činjenica da je prema prestižnom svjetskom vodiču Flos Olei, Istra i ove godine proglašena najboljom maslinarskom regijom na svijetu. "To je prije svega bitno radi turističke reputacije ali i ono što se tiče proizvođača da dobiju širu sliku koliko nas cijene u svijetu i koliko dobro rade svoj posao. Mi iz TZ-a želimo dati svoj obol da usmjerimo komunikaciju i promociju", navodi direktor TZ-a Istarske županije Denis Ivošević.


Toj će važnoj turističkoj promociji svakako pridonijeti i novootvorena Kuća istarskoga maslinovog ulja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!