Kuća obitelji Brlić otvara vrata nakon duge i temeljite obnove

07.07.2022.

09:52

Autor: Višnja Ružojčić/IMS/HRT/I.B.

Kuća Brlić na središnjem gradskom trgu

Kuća Brlić na središnjem gradskom trgu

Foto: HTV / HRT

U Slavonskom Brodu otvorena je obnovljena Kuća Brlić, mjesto gdje je jedna od naših najvećih književnica, Ivana Brlić-Mažuranić, napisala neke od svojih najljepših priča za djecu. Kulturni projekt koji oživljava njezin lik i djelo od velike je važnosti za cijelu Hrvatsku, a pogotovo za taj grad, iz kojeg se javila novinarka HTV-a Višnja Ružojčić.

- Za Slavonski Brod otvaranje kuće Brlić znači puno, kao i za hrvatsku kulturu u cjelini. Na prvom katu u obiteljskom domu Ivana Brlić Mažuranić napisala je neke od svojih najpoznatijih priča i bajki, kazala je.

- U Slavonski Brod stigla je 1892. godine udajom za brodskog odvjetnika Vatroslava Brlića i odmah se aktivno uključila u kulturni i javni život grada. Bavila se ovdje i humanitarnim radom. prozvana je hrvatskim Andersonom, a više puta je bila predložena i za Nobelovu nagradu za književnost, istaknula je.

- Sve to i još više činjenica o obitelji Brlić moći će se saznati šetnjom ovom kućom. Uređena je upravo onako kako je izgledala kada je u njoj živjela velika Ivana Brlić Mažuranić, izvijestila je Ružojčić.

Kultno mjesto hrvatske kulturne prošlosti - kuća obitelji Brlić - otvorila je vrata nakon duge i temeljite obnove. Rekonstrukcija je slijedila duh vremena u kojem je u Brodu živjela Ivana Brlić-Mažuranić i u burnim vremenima, na prijelazu iz devetnaestog u dvadeseto stoljeće, stvorila književno djelo svjetske važnosti.

- Sav autentičan namještaj iz onog vremena, sve smo restaurirali po pravilima struke i sve se to nalazi u ovoj kući, rekao je gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara.

Obnovljen je i bijeli kamin iz kojeg su "iskakali" Domaći, slavni Ivanini junaci, ali i mnogi predmeti kojima se koristila u svakodnevnom životu. No, novouređeni interpretacijski centar osmišljen je i kao moderan - interaktivni prostor.

- Ovo je zanimljivi interaktivni okvir. Tri su ukupno u cijeloj kući na različitim nivoima u kući. Oni su namijenjeni ponajprije komunikaciji s najmlađima. Konkretno ovaj poziva nas i omogućava da skinemo mobilnu aplikaciju koja nudi mnoštvo aplikacija o samoj kući Brlić. Možete poslati razglednicu kuće ili Ivanine obitelji, ističe ravnateljica Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda Romana Tekić.

I to nisu sva uzbuđenja koja čekaju posjetitelje. Svaka prostorija u kući bremenita je poviješću i obojena uspomenama.

- Mislim da je ovo dobar početak zaštite i kulturnog dobra, ali isto tako da pokažemo novim generacijama tko je živio u Slavonskom Brodu. Ivana Brlić mažuranić najveći dio života provela ovdje, napisala svoja djela u Brodu ili na brežuljcima Vinogorja, istaknuo je gradonačelnik Duspara.

Jer kuća Brlić od danas postaje turistički biser grada i mjesto susreta koje će pronosti temeljne vrijednosti Ivanina djela - ljubav i dobrotu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!