Kuća s drvetom obitelji Vondra

09.10.2021.

10:29

Autor: Eli Lazarova Sladić/Tomislav Dmejhal/Odjel Web i multimedija/HRT

Korijen nudi mjesta za uživanje

Korijen nudi mjesta za uživanje

Foto: Tomislav Dmejhal / HRT

U dnevnom boravku daruvarskoj obitelji Vondra "raste" drvo. I spaja prvi prvi i drugi kat njihove prekrasne kuće. No da bi otišli gore, stanari se ne moraju penjati po granama, koriste prekrasne stepenice nepravilnog oblika koje je Siniša kao i sve ostalo u kući izradio sam.

Galerija
Stablo u kući obitelji Vondra, Foto: Tomislav Dmejhal/HRT
Siniša Vondra, Foto: Tomislav Dmejhal/HRTBlagovaona koja nosi radost, Foto: Tomislav Dmejhal/HRTU kuhinji je poseban otok, Foto: Tomislav Dmejhal/HRTUgođaj i stil, Foto: Tomislav Dmejhal/HRTSinišin stol ne smije imati ravne lilnije, Foto: Tomislav Dmejhal/HRTSiniša izvodi i trikove, Foto: Tomislav Dmejhal/HRTKuća obitelji Vondra, Foto: Tomislav Dmejhal/HRTKorijen nudi mjesta za uživanje, Foto: Tomislav Dmejhal/HRT

- Taj trupac je udario grom. Nismo znali do kud je udaren. Prvo smo ga rezali gore na četiri metra, onda je drugi dan došao stroj, iskopali smo ga i dovezli. Obrada je trajala nekih mjesec, dva, koristio sam razno-razni alat da se očisti trupac. Dok sam ga obrađivao, skroz mi je u glavi bilo - kako će to tu izgledati. Kćer se čudila što ćemo mi to imati u kući - govori Siniša.

Objašnjava da je kod sadnje u sredini trupca bila ostavljena cigla zbog koje drvo ne pušta centralni korijen, nego da se raširi.

Martina, Sinišina suruga, kaže da je uz njega zavoljela drvo.

- Mi smo već jako dugo zajedno i on od početka radi s drvetom. I tako godinama, kako sam gledala njegove radove, tako sam i ja zavoljela drvo. Pd početka smo imali plan da cijela kuća bude drvena, sviđa nam se taj stil. Na kraju, to je i dijete zavoljelo - kaže.

Siniša je osnove stolarskog zanata naučio u srednjoj školi u Pakracu, ali drvo ga zanima, kako kaže od malih nogu. Puno ga je proučavao, eksperimentirao s njim. Voli drveni namještaj, ali ima svoje ideje kako bi trebao izgledati. Ispunio je Martininu želju za stol u dnevnom boravku, samo ga je malo poboljšao i prilagodio svom stilu.

- Napravio sam ga, samo su linije nepravilne, ne volim ravne linije, volim kad sve ostaje prirodno - objašnjava i naglašava da je sam stol napravljen zapravo od otpada.

A kada je riječ o otpadu, Siniši je on vrlo drag i uvijek originalan i iskoristiv materijal.

- Što god imam u mogućnosti, koristim maksimalno. Police su otpad od stepeništa. Nisam znao što s njima napraviti. Kad sam počeo lijepiti taj kamen dekor, dobio sam ideju. Lusteri su čokot od loze. To znaju svi, to je sad dosta "in". Tu si iza nas vinogradi. Hvala Bogu, ima tih čokota u izobilju. Gledam da ne ispadne skupo a opet je ta neka rustika, industrijski stil - kaže majstor Siniša.

- Nije sve u novcima. Bitan je osjećaj povezanosti, obitelj, osjećaj doma. Važno je osjećati se opušteno, sretno i imati dom u kojem uživa cijela obitelj - poručuje Martina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!