Kuća u dvije države

09.01.2023.

07:00

Autor: Ivica Grudiček/Dnevnik/IMS/HRT

Kuća u dvije države

Kuća u dvije države

Foto: HTV / HRT

Kuća međimurske obitelji Kunčić kod Štrigove izgrađena je točno na granici sa Slovenijom - pa su stanari čas u jednoj, čas u drugoj državi. I dalje će živjeti u dvije zemlje - no ipak su, poput sumještana, doživjeli pozitivne strane ukidanja dosadašnjeg graničnog režima.

Migrantska kriza, postavljanje žilet-žice, međudržavni sporovi zbog teritorija i na kraju pandemija, proteklih osam godina gornje je Međimurje, uz samu granicu sa Slovenijom, svašta proživjelo. Za obitelj Kunčić najteže je bilo baš tijekom pandemije kada se nakon prelaska granice moralo u dvotjednu izolaciju. Dragutin i Ana Kunčić žive u kući na samoj granici koja razdvaja čak i njihov bračni krevet. 

Iako im je od Nove godine bračni krevet i dalje u dvije države - graničnih barijera nema.

- Sad bude puno lakše, ima tu različitih putova oko nas gdje imamo vinograde i nećemo se pitati možemo li po ovom putu ili ne možemo, kaže Ana Kunčić.

Općina Štrigova i Razkrižje žive od turizma i vinogradarstva. S jedne i druge strane mještani imaju polja, vinograde, ali i drage ljude.

Zbog pravog labirinta lokalnih cesta nerijetko se događalo da turisti slučajno zalutaju iz jedne države u drugu.

- Sve smo činili da zadržimo naše druženje i rodbinske veze koje su sigurno s jedne i druge strane jake ali ta je granica uvijek bila remetilački faktor. Sada toga nema, zadovoljan je Stanislav Rebernik, načelnik Općine Štrigova. 

Turisti slobodno putuju, nema policijskih ophodnji, a i vinograde je lakše obrađivati.

Prije je bilo više administracije, trebali su imati pogranične propusnice, sada je to prošlost. 

I još da se maknu ostaci žilet-žice, ova hrvatsko-slovenska idila bi bila potpuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!