Kuću za odmor pretvorili u autentični dragulj

30.10.2021.

22:22

Autor: Kod nas doma/HTV

U malom mjestu Cestica pokraj Varaždina skriva se pravi autentični dragulj

U malom mjestu Cestica pokraj Varaždina skriva se pravi autentični dragulj

Foto: Kod nas doma / HRT

U malom mjestu Cestica pokraj Varaždina skriva se pravi autentični dragulj – kuća za odmor obitelji Milec izgrađena 1948. godine. Ispred kuće nalazi se stablo divljeg kestena staro čak 73 godine, no to je tek početak posjeda u kojem kao da je stalo vrijeme.

U dnevnoj sobi kuće nalazi se izvorna krušna peć koja danas služi za grijanje, a Katarini Milec najdraži komad namještaja je stara fotelja u kojoj voli sjediti i slušati glazbu s gramofonskih ploča. Kauč je napravio jedan domaći majstor od drveta iz obližnje šume, a prekriven je starim konopljinim platnom kojeg danas nema gotovo nigdje za kupiti.

- Željeli smo zadržati stari zagorski štih pa smo u kuhinji ostavili stari 'šporhat' na drva s kojeg hrana ima okus bakine kuhinje. Puno puta smo htjeli baciti jedan stari kredenc i obnoviti kuhinju, ali smo shvatili da se ništa ne uklapa tako dobro u ovaj prostor kao izvorne stvari, te smo ga obnovili, kao i stare stolice, štokove, vrata i zadržali razne druge sitnice, kaže Katarina.

Spavaća soba opremljena je sa stvarima s buvljaka na kojem su pronašli i stare krevete od punog drveta koji izgledaju kao da su došli iz nekog dvorca, a stare pegle pronašle su novu svrhu kao noćne lampice.

Dvorištem prolazi potok na kojem je nekad bio mlin. Na njegovim temeljima obitelj je izgradila kućicu kao staru repliku mlina u kojoj čuvaju stara žrva, stari mlin i predmete koji su bili vezani uz brašno, a ljuljačka u dvorištu koju je napravio Katarinin djed omiljeno je mjesto za popiti kavu. Tu se nalazi i stari svinjac ukrašen cvijećem koji danas služi za čuvanje drva, a ispred njega se nalazi umjetno jezerce u kojem su svoj dom pronašle zlatne ribice.

Obitelj Milec posebno je ponosna na Etno muzej koji su napravili u dvorištu od starog štaglja.

- Roditelji su dugo vremena skupljali stare predmete, ali više nismo imali kamo s njima pa smo došli na ideju da u Zagorju kupimo jedan štagalj, dopremili smo ga i sastavili i unutra posložili stvari kao neku zbirku, kaže Katarina i dodaje: "Kod nas doma kad kažemo da idemo na druženje to zapravo znači da idemo nešto raditi – bilo da su to vinogradi, šuma ili okućnica – i zapravo nam je druženje način da nešto skupa napravimo".

-Ovaj grunt je nama zapravo vrijedno mjesto jer u njemu čuvamo sve naše uspomene – uspomene naših baka i djedova – i on nas veže za ovo mjesto. Gdje god da odemo bez toga ne bi bili sretni, kaže Katarina.

Pogledajte video:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!