Kuha se 30 tisuća porcija graha koje će se sutra podijeliti u Maksimiru

30.04.2023.

21:21

Autor: T.V./Dnevnik/HRT

Posljednje pripreme za proslavu praznika rada u parku Maksimir

Posljednje pripreme za proslavu praznika rada u parku Maksimir

Foto: HTV / HRT

Međunarodni praznik rada velik broj građana proslavit će na otvorenome, uz grah, svirku i druženje. Tradicionalno, u Zagrebu se slavi u parku Maksimir, za što se pripremaju deseci tisuća obroka.

Iz Velike Kosnice, koja je trenutačno velika kuhinja za sutrašnje slavlje, u središnji Dnevnik HTV-a javila se Ivana Debeljak i otkrila kako napreduje priprema obroka.

- Sprema se 30 tisuća porcija graha. U tijeku je priprema namirnica, a u 22 sata će krenuti kuhanje. Obroke će kuhati djelatnici ustanove Dobri dom, javila je Debeljak.

Ravnatelj ustanove Dobri dom Alen Župan kaže kako će kuhati cijelu noć.

- Ukupno 26 djelatnika će od danas u 22 sata do sutra u 12 sati pripremiti 30 tisuća porcija graha s kobasicom, pancetom i dimljenom vratinom. Nadam se da ćemo zadovoljiti ukuse Zagrepčana i posjetitelja našeg grada, rekao je Župan.

Otkrio je i recept.

- Sastojci su 3000 kilograma graha, 2700 kilograma kobasice, 1500 kilograma pancete, 1400 kilograma dimljene vratine, 300 kilograma luka, 300 litara ulja. To su oni najosnovniji sastojci koje će naši djelatnici noćas pripremati da bi prvih 20 tisuća obroka sutra u 9 sati ujutro bilo u Maksimiru, dok će preostalih 10 tisuća tamo stići oko 12 sati, najavio je Župan.

Splićani će prvosvibanjski fažol kušati na Marjanu. Bogat program čeka i Riječane u parku kod Trsatske gradine, a u Osijeku će se dvije i pol tisuće porcija graha dijeliti na lijevoj obali Drave kod Katakombi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!