Kuharica starinskih jela lepoglavskog kraja

19.04.2022.

16:52

Autor: Ana Papec/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Kuharica starinskih jela lepoglavskog kraja

Kuharica starinskih jela lepoglavskog kraja

Foto: Regionalni dnevnik / HTV/HRT

Kulinarska tradicija lepoglavskog kraja bit će predstavljena u kuharici, koja bi svjetlo dana trebala ugledati u rujnu, u sklopu međunarodnog festivala čipke. Kuharica sadrži 24 jela koja su se nekad pripremala, a danas su prilagođena modernom kulinarstvu.

Slatke i slane tajne iz kuhinje lepoglavskog kraja uskoro će biti ukoričene. U pripremi je kuharica starinskih jela koja su othranile generacije.

- Dobili smo recept od starih žena - repa na bateke se jela, jela se jed. To je išao grah kuhani, kaša ječmena i kiselo zelje, pa smo radili juhu od vrganja, rekla je Štefica Bizek, predsjednica Udruge "Lepoglavski pušlek".

Tu su još gibanica, buhtli, štrukli na "falačeke" i nezaobilazni mlinčani kolač. Mlinčani kolač starinska je pogača, koja se nastoji zaštititi oznakom izvornosti.

- Stavi se kila glatkog brašna, 2,5 dcl mlake vode, 2 dcl mlakog milijeka i jedna žlica soli. To se sve lijepo umijesi, onda se razvalja tijesto, premaže sa krutom masti i preklopi da odstoji, ispričala je Štefica Bizek. 

Kod odabira jela koristili su se povijesni zapisi i recepti koji su se prenosili s koljena na koljeno.

Svi ti recepti nastoje se sačuvati za buduće naraštaje.

- Ta enogastronomija zahvaljujući vrijednim rukama naših kuharica koje žele da tu svoju kvalitetu i vještinu podijele sa svim našim dragim gostima, rekao je Marijan Škvarić, gradonačelnik Lepoglave.

Neka od ovih tradicionalnih jela naći će se na jelovnicima restorana u varaždinskom kraju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!