Kurban-bajram u Gunji i Rajevu Selu

09.07.2022.

19:57

Autor: Ines Milanković/Dnevnik/IMS/HRT

Kurban-bajram u Gunji

Kurban-bajram u Gunji

Foto: HTV / HRT

Gunjanski džemat ima više od tisuću pripadnika islamske vjeroispovijesti. Ekipa HRT-a bila je na Kurban-bajram u Gunji i Rajevu Selu.

Radosno je bajramsko jutro u Gunji i Rajevu Selu. Nakon bajram-namaza - obitelj Hrustić okupljena je oko bogatog blagdanskog stola. Vrijedne domaćice pripremile su baklave, hurmašice, tulumbe.

- Ja volim Bajram, to mi je jedina sreća u životu, to volim dočekati bolje nego išta na svijetu, naglasila je Mehida Hrustić iz Rajeva Sela.

- Dan prije se pripremi sarma, ovdje je tradicija - keške, suganlije, burek, sirnica, kad ljudi dođu iz džamije, popije se kava, doručkuje se, rekla je Sabina Hrustić iz Rajeva Sela.

A zatim, mladost od vrata do vrata čestita Bajram - noseći kurban.  

- Zakolje se kurban, meso se isiječe na manje komade i dijelimo susjedima, rodbini, prijateljima dok se sve ne podijeli, istaknuo je Ramo Hrustić iz Rajeva Sela.

Jer temeljna poruka Bajrama je da se pobožnost iskazuje kroz solidarnost i ljubav prema bližnjima. Zbog Bajrama - neki su u Cvelferiju stigli iz daleka. Gunjanski imam objasnio je razliku Ramazanskog i Kurban-bajrama.

- Ramazanski bajram je vezan za mjesec posta ramazan, a ovaj Bajram ima 2 imena jer je vezan za 2 događaja u islamu - za klanje kurbana pa se zove Kurban-bajram i za 5. islamsku dužnost hadž - pa ga zovu i hadžijski Bajram, rekao je Idriz ef. Bešić, gunjanski imam.

Važan je ovo mjesec - jer prema islamskom kalendaru muslimani će Novu godinu dočekati 29. srpnja - 20 dana nakon Kurban-bajrama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!