Kutija čvaraka - nagrada za pobjednika otvorenog prvenstva u curlingu

09:59 / 31.01.2022.

Autor: Silvio Stilinović/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Otvoreno prvenstvo u curlingu

Otvoreno prvenstvo u curlingu

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Zagreb ima Kutiju šibica, a Slavonski Brod Kutiju čvaraka. Nakon nekoliko godina najbolji hrvatski igrači curlinga, okupili su se u gradu na Savi na Otvorenom prvenstvu. Bila je to prigoda za još jednom promocijom ovoga sporta, koji uskoro možete gledati i na Olimpijskim igrama u Pekingu.   

Curling se u Slavonskom Brodu zaigrao čim je prvi put tijekom zime postavljeno klizalište. Tako da je već osam godina Curling klub "Legija" domaćinom otvorenog prvenstva grada:

- Brođani su prvaci Hrvatske, trenutno. Znači, naša curling klub ekipa Legija Zagreb, oni su nam prvaci i predstavnici Hrvatske na svim međunarodnim natjecanjima, službenim međunarodnim natjecanjima, rekao je Dario Sojčić Soja, predsjednik CC "Legija" iz Slavonskog Broda.

Osam godina natjecanje i osam ekipa koje su igrale ove godine, u najljepšem slavonskobrodskom ambijentu, brodskoj Tvrđavi s kraja 18. stoljeća. Tek dolaskom klizališta u Tvrđavu mogle su se postaviti dovoljno dugačke staze za prvenstveno natjecanje.

- Sedam godina je klizalište bilo u manjem obimu na korzu, i zbog toga nismo imali ovo prvenstvo. I onda smo se odlučili, od sad ćemo klizalište imati u Tvrđavi da možemo imati otvoreno prvenstvo Slavonskoga Broda, rekao je Mirko Duspara, gradonačelnik Slavonskoga Broda.

Naš kolega Ognjen Golubić, strastveni je curlingaš, a ne može ga se u ovoj priči zaobići ni zato što je Brođanin, ali i jer je jedan od pokretača curlinga u Hrvatskoj još 2001. godine.

- Jedan od prvih klubova u Hrvatskoj je bio CC "Legija", uz CC "Zagreb". A gdje smo sada? Pa negdje na sredini ljestvice. Nemamo uvjete, kao što ih nismo imali ni na početku. Nije se puno toga pomaknulo s mrtve točke, jer zimski olimpijski sport je jako teško financijski održavati, vježbati i trenirati, jer sve što se profi može raditi, mora se raditi u inozemstvu, rekao je Golubić, član Curling kluba "Zagreb".

A najmlađi klub osnovan je u Sisku 2019.godine. Tako se curling sada igra u Zagrebu, Slavonskome Brodu i Sisku:

- U Sisku je prije tri godine otvorena nova ledena dvorana. I baš tim povodom smo i odlučili osnovati klub zato što je do tada bilo otvoreno klizalište, što se i ovdje vidi, nisu uvjeti idealni za curling. Ali s novom dvoranom koja je natkrivena, odlučili smo pokrenuti priču s curlingom i u Sisku, rekao je Jurica Bićan iz Curling kluba "Sisak".

Pozivu otvorenog prvenstva u Slavonskome Brodu nije odolio ni predsjednik Hrvatskog curling saveza. Ne samo da je stigao na prvenstvo nego i zaigrao, te s ekipom "Čudnovati čunjaši", osvojio četvrto mjesto.

- Ne preporuča se baš jako rano krenuti, jer curling ima 20 kila. Pa se računa nekako od 12 godina pa nadalje, a možete igrati do smrti. Ja u Kanadi imam ekipu gdje im je najmlađi član 83 godine, jedna baka ima 86, a čovjek koji je umro prošle godine imao je 92. Bit curlinga je druženje na ledu i druženje poslije leda. A taj spoj iako nemaju uvjete, Brođani su jako dobro sljubili, rekao je Neven Pufnik, predsjednik Hrvatskog curling saveza.

Posjetitelji su mogli i naučiti nešto o ovom starom sportu. Pretpostavka je da je curling star gotovo 500 godina, i izmislili su ga Škoti igrajući zimi na zaleđenim jezerima. A danas su ponajbolji u svijetu Kanađani i Šveđani. Igra se u 63 zemlje svijeta. Olimpijski je i paraolimpijski sport.

U Slavonskome Brodu nagrada pobjedniku je velika kutija čvaraka. Koju su ovogodišnji pobjednici, domaćini "Legije", prepustili drugoplasiranima, ekipi Visa iz Zagreba. Sljedeći susret je u češkom Brnu, na, logično, Prvenstvu Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!