Labradorica Ella novi zaposlenik Centra za autizam u Osijeku

01.10.2021.

07:00

Autor: Melita Homa/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Labradorica Ella novi zaposlenik Centra za autizam u Osijeku

Labradorica Ella novi zaposlenik Centra za autizam u Osijeku

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U okviru projekta "Širenje usluge uključivanja terapijskih pasa u rad s djecom s teškoćama u razvoju" u Hrvatskoj je stvoreno šest terapijskih timova u koje je, uz terapijskoga psa, uključen i stručni voditelj. Tako odnedavno Centar za autizam u Osijeku ima novog zaposlenika, terapijskog psa Ellu.

Ella, dvogodišnja labradorica s Elizabetom Haničar, edukacijskom rehabilitatoricom, svakodnevno dolazi na posao u Centar za autizam.

- Ella je moja radna kolegica i cimerica. Svaki dan dolazi sa mnom na posao. Ona se aktivno uključuje u sve aktivnosti u kojima ja kao rehabilitator sudjelujem, na način da mi prilagodimo aktivnost djetetu i Eli normalno. I nekako ona je tu posrednik i nekakav motivator, kaže Elizabeta Haničar, edukacijska rehabilitatorica, Centar za autizam, Osijek.

- Ono što smo najviše primijetili je da pas izaziva tu neku spontanu reakciju s djetetom koje najčešće ima poteškoća u ostvarivanju komunikacije i interakcije sa drugom osobom, ističe Damir Vučić, instruktor i trener pasa pomagača u Hrvatskoj udruzi za školovanje pasa vodiča i mobilitet.

Elli su se pridružili Star i Gana. Pudl Gana tek uči, dok je labrador Star budući vodič slijepih.

- Nijedan ovaj pas ne iziđe gotov prije godinu i pol-dvije u tom periodu prođe taj dio koji mi zovemo socijalizacija i on traje od drugog mjeseca starosti do 14. Nakon toga ulazi u školovanje, a zatim u specijalizacijsko školovanje za određenu osobu, kaže Vučić.

U Hrvatskoj se još od 2004. razvija ideja o uključivanju terapijskih pasa sa stručnjacima u rehabilitacijske i odgojno-obrazovne aktivnosti. Ella je prvi takav pas u Osijeku. I psi vodiči i oni terapijski neobično su važni u zajednici u kojoj živimo, pa bi ih trebalo biti i više.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!