Lajka, prvi pas lansiran u svemir, dobit će park na zagrebačkom Trnju

07.02.2022.

17:07

Autor: Ivana Debeljak/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Livada koja se nalazi kod zagrebačkih zgrada tzv. raketa, uskoro bi mogla nositi naziv "Park kujice Lajke". To bi bio i prvi park takve vrste u Hrvatskoj, posvećen jednom psu – točnije, kujici Lajki koja je prije 65 godina lansirana u svemir. Predsjednik Mjesnog odbora Trnje, Goran Đulić u HTV-ovoj emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" potvrdio je tu informaciju i kazao da bi službeni naziv parka trebala potvrditi Skupština Grada Zagreba. 

- Na sjednicu Mjesnog odbora došao je prijedlog da se ta površina nazove prema kujici Lajki. Ideja je da joj se na neki način da posveta za povijesno djelo i da se na neki način oda počast svim životinjama koje su stradale za potrebe znanosti, kazao je Goran Đulić, predsjednik Mjesnog odbora Trnje.

Što se tiče pozicije i prijedloga za lokaciju, zanimljivo je da se s trnjanske strane livade nalazi se i Gagarinov put, nazvan po kozmonautu Jurij Gagarinu, prvom čovjeku koji je otputovao u svemiru, još 1961. godine.

- Ovo bi na neki način bila zaokružena cjelina priče, dodaje Đulić. 

Službeni naziv parka uskoro bi trebala potvrditi Skupština Grada Zagreba. Đulić očekuje da ne bi trebalo biti problema jer se radi o gradskom zemljištu i napominje da su reakcije na otvorenje parka sjajne. 

- Objavljena je vijest na Facebook stranici 'Trnje naše'. Ljudi su oduševljeni. Budući da u Moskvi postoji mala bista u spomeni Lajki, neki su predlagali da se i na našoj livadi nešto instalira, izjavio je predsjednik Mjesnog odbora Trnje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!