Ledena bajka Kopačkog rita

16.01.2021.

21:52

Autor: Ana Barišin/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

default error photo
Snijeg je prekrio Park prirode Kopački rit i pretvorio ga u ledenu bajku. A baš u ovo doba godine u tijeku je zimsko prebrojavanje ptica.
Ekipa HTV-a posjetila je savršeno mjesto za izlete i odmor na otvorenome, čak i u ovo zimsko vrijeme - Park prirode Kopački rit. Jedan od naših najvrjednijih zooloških rezervata dom je više od 140 vrsta ptica koje se upravo ovih dana - prebrojavaju. 

Snijeg je prekrio Park prirode Kopački rit i pretvorio ga u ledenu bajku.

- U parku je živo, ova bjelina i nedostatak vegetacije nam omogućava da neke stvari  vidimo i da su nam vidljivije nego što je to slučaj u neko drugo doba godine, rekla je Ružica Marušić iz Parka prirode Kopački rit.

A baš u ovo doba godine u tijeku je zimsko prebrojavanje ptica.

- Prebrojavanje ptica radimo svake godine u mjesecu siječnju, obilazimo područje Parka prirode Kopački rit i posebnog zoološkog rezervata vodenim i kopnenim putem, naglasila je biologinja i ekologinja iz  iz Parka prirode Kopački rit Marija Vereš.

Brojači ptica služe se trikovima. Upravo zbog više od 2.300 bioloških vrsta, ptica, jelenske divljači i prekrasne prirode Kopački je rit mamac za turiste koji su ga lani posjećivali unatoč pandemiji.

- Plovidbom brodom i čamcima osigurali smo sve mjere sigurnosti tako da smo otprilike na pola rezultata od prethodne godine, što smatramo u ovim uvjetima izuzetno dobro, dodala je Marušić.

I to zato što je jedna od najvećih močvara  u Europi koja bojama i zvukovima privlači u svako godišnje doba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!