09:04 / 01.02.2021.

Autor: Klaudija Modrić Plantarić/Dobro jutro, Hrvatska

Leonov dvostruki Everesting za Maura

Leon u utrci u Kastvu

Leon u utrci u Kastvu

Foto: SRK / Rika

Leon Kamenski član sportsko rekreacijskog kluba Rika iz Kastva svojim je sportskim i humanitarnim činom postao poznat u cijeloj zemlji. Izazov koji je postavio pred sebe posvetio je bolesnom dječaku Mauru Baraku.  

Osvojio je dvostruki Everesting, odnosno 214 puta prošao 25 katova ili 490 stuba poslovne zgrade "Zagrepčanka". To je jednako usponu od 17 696 metara tj. dvostrukom usponu na Mount Everest.  

- Po meni nema ljepšeg osjećaja nego pomoći nekome, da sam takvim izazovom sam mogao privući pažnju drugih i prikupiti u ovom slučaju financijska sredstva za malog Maura. Rekao sam - ovo je tek početak i svaki ću idući izazov raditi u sklopu humanitarne akcije, priča Leon. 

Za Everesting se pripremao svaki dan, a vikendom i do 8 sati. Najteže je bilo, dodaje - odraditi 40 sati bez sna. Ipak je uspio. Upao je u tešku krizu ali je izgurao uz podršku na 25. katu.  

Uz svaku prevaljenu stepenicu, njih 104.860, misli su bile usmjerene na malog dječaka koji ne može trčati i kojemu je potrebno niz operacija u inozemstvu. Za dvostruki Everestig Leonu je trebalo 39 sati i 35 minuta. Svojim pothvatom privukao je pažnju javnosti te pomogao Mauru koji je već imao 6 operacija. 

Do prije nekoliko mjeseci mladi Riječanin nije se mnogo razlikovao od svojih vršnjaka koji vole trčati. No, nakon ovog jedinstvenog pothvata u Hrvatskoj, a koji je uspio tek petorici u svijetu - Leon ne misli stati. Puno ga izazova privlači, a među njima i plivanje. Roditelji i brat, velika su mu podrška.  

Jednostavan i skroman uz posao u jednoj tvrtki, Leon je i izvanredan student na Pomorskom fakultetu u Rijeci. Svojim činom zasigurno je pomaknuo letvicu sportskih pothvata ostvarenih u humanitarne svrhe. Roditelji i brat, velika su mu podrška.


Udruga Ponos Hrvatske, dnevni list 24 sata i Hrvatska radiotelevizija i ove godine dodjeljuju nagradu Ponos Hrvatske. Najhrabrije i najhumanije članove društva nagradit ćemo 23. veljače u HRT-ovom Studiju 10. Dodjelu ćete moći pratiti u izravnom prijenosu.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!