16:12 / 07.08.2021.

Autor: Hrvoje Matejčić/Plodovi zemlje/HRT

Lička sela imaju šansu

Lička sela imaju šansu

Lička sela imaju šansu

Foto: HTV / HRT

Iako je većina ličkih sela iz godine u godinu sve pustija, čak do te mjere da zapravo više i ne postoje - sela uz Plitvička jezera ipak imaju neku šansu za uspjeh. U Grabušiću žive mlade obitelji s djecom, spojile su stočarstvo i poljoprivredu s turizmom. Stare štale preuređene su u smještajne jedinice, a ovce, krave, konji i pčele turistički su manekeni.

Nekoliko mladih obitelji s malom djecom u Grabušiću odlučile su promijeniti ličku tradiciju. Možda ne drastično, ali svakako je nadograditi novim trendom - turizmom. Hraniti blago, spremati sijeno i praviti sir, a u isto vrijeme tetošiti goste, nije baš jednostavno kaže Marinko Vukobratović

- Sve na selu čime se bavimo: krave, ovce, pčele, pa kosidba, pripremanje drva nije lako i bez gostiju. A oni su sad u to uključeni. Žele pomoći, osjetiti kako je na selu biti. Mi se bavimo tim primitivnim metodama, kosimo ručno - njih sve to zanima, ne zanimaju ih novi strojevi. Ovdje su upravo da bi vidjeli kako je to bilo prije, dodaje Marinko.

Sedamdesetak ovaca, 9 krava i deseci košnica, sve je u funkciji turizma. Mnoga su priznanja za kvalitetu domaćih proizvoda stigla u Marinkovu kuću. Na rubu parcele smještene su košnice i štala za ovce, a sve kako bi bili na pogled gostima.

- Imam pedesetak zajednica pčela, nešto ovogodišnjih rojeva, nešto zajednica koje su preživjele zimu, godina je čak mogu reći da sam zadovoljan imamo ovdje škrtu ispašu livada ali uvijek bude odlična. Pčele su mirne. Imali smo kišnih dana tako da se nadamo da će skupiti dovoljno meda i za nas i za sebe i zimu, kaže Marinko.

Prije nekoliko mjeseci je dobio sina koji s mamom i nešto starijom sekom za sada uživaju na gospodarstvu. No doći će vrijeme kada će svi oni biti od pomoći, kaže nam Marinko koji priprema vrhunski sir za goste koji su ga naručili unaprijed. Mlijeko za sir daju krave koje su 24 sata dnevno vani na ispaši, a posebnu aromu siru daje aromatično bilje.

Ova stara Lička kuća sada je postala Ježeva kućica koja je financirana bespovratnim sredstvima iz programa Ministarstva poljoprivrede iz mjere potpore OPG-u za ruralne djelatnosti. No nevažno je koliko ima mjera i koliko su one izdašne kada ih nema tko iskoristiti. A u Grabušiću je ostalo nekoliko mladih obitelji i dosta je djece.

Nedaleko od Marinkovog imanja niknulo je još jedno seosko gospodarstvo u izmjenjenom ruhu. I obitelj Delić je ličku tradiciju prilagodila prostoru i vremenu. Kombiniraju stočarstvo i turizam također uz potpore ministarstava i EU fondova. Već 10 godina brinu o 500 ovaca, a krave su im u štali zamijenili konji. I to s jednim ciljem.

- Ovi su konji najviše radi turizma došli, jer ljudi to vole. Kraj ceste svi staju, slikaju i snimaju. A i mirni su nema što, ja mislim da će to ići. Ljudi su željni u ovoj koroni malo izaći na selo i maknut se. Da nisu hoteli gužve, more - žele drukčije nešto, kaže Saša Delić.

Delićeva obitelj odlučila je OPG nasloniti na turizam kojeg će voditi supruga. Na gospodarstvu su za iznajmljivanje uređene dvije kuće s bazenom. Ove se godine privode kraju radovi na objektima i okolišu te se 'zateže' imanje koje će u punoj funkciji turizma i OPG-a biti nagodinu.

- Mislim da smo mi primjer kako se može još uvijek u Hrvatskoj uspjeti, samo kada se voli ovaj posao. Smatram da je to najbitnije - ne može se opstati na selu ukoliko ne uživate u ovome, poručuje Ana Ožanić Delić. Svi koji su na selu znaju koliko je to teško i zahtjevno, no Lika se budi s novim optimizmom i sadržajem uz poljoprivredu i stočarstvo koji ohrabruje i veseli.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!