21:56 / 13.02.2021.

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Napokon malo prave zime, kažu u Lici

"Napokon malo prave zime"

"Napokon malo prave zime"

Foto: HTV / HRT

U Lici se temperatura jutros spuštala i do -14. Osjećaj hladnoće bio je najizraženiji na Zavižanu i u Baškim Oštarijama zbog bure koja je puhala i do 150 na sat. U Lici kažu: "Napokon malo prave zime".


Ličke buše u Krasnu na tisuću metara nadmorske visine i na minus 14 ispratile su nas na ranojutarnji put prema Zavižanu. Njih taj minus baš i nije previše dirnuo, no zato je ekipa HRT-a brzo uskočila u vozilo.

Uskom cestom vozimo se prema Zavižanu uz orkanske udare vjetra. Putem susrećemo planinare.

U Nacionalnom parku ovakvim se posjetima za ekstremnih vremenskih uvjeta nimalo ne vesele.

- Cesta je u jako lošem stanju, ima puno snijega, ispod je led, dosta je usko, stvarno se ne preporučuje i u biti je zatvoreno za posjetitelje, govori Vladimir Lopac, čuvar prirode, NP Sj. Velebit.

Nažalost, do vrha nismo mogli doći. Vozilo je sve dublje propadalo u snijeg pa je pala odluka da se vraćamo. No naš je čuvar prirode i po ovakvoj studeni obavio nadzor. Unatoč hladnoći i vjetru, život u velebitskim selima normalno teče.

- Ovo mi je prvi put, ovdje sam sada i dobro mi je, u početku je bilo malo teže, a i ova hladnoća je sada velika, rekao je Denis s Filipina.

S udarima od 150 kilometara na sat i minus deset ovaj Filipinac dobro se uklopio u ličko društvo. Ukupno troje Filipinaca radi u karlobaškoj općinskoj mljekari i sirani.

- Mi ih tješimo da će ovo brzo proći. Ovo im je prva zima na Baškim Oštarijama, ali za sada dečki i cure su stvarno super, govori, Boris Smojver, zamjenik načelnika općine Karlobag.

Tako Filipinci zimuju u Lici, a Ličani su došli na svoje. Napokon malo zime.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!