Liker od maslina

02.06.2022.

07:00

Autor: Melita Šare/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Liker od maslina

Liker od maslina

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Obitelj Dušević iz Ljupča, malog dalmatinskog mjesta u blizini Zadra, već se generacijama bavi maslinarstvom i nema natjecanja s kojeg se ne vrate s medaljom. Kolekciji su dodali i medalju s "Noćnjaka" za liker koji je proglašen najboljim prehrambenim proizvodom od masline.


Moderna kušaonica ulja Duševića. Prije bi netko rekao da smo došli u dom olimpijca, nego maslinara. Peharima i medaljama ne znaju broja. Ova posljednja za najbolji liker osobito im je draga. Neke sastojke otkrivaju, ali ne sve.

- Tu se doda malo kore od limuna, grejpa i naranče, malo šećera i sve to odležava 45 dana. Sve se manje više prodaje na kućnom pragu, odnosno imamo stalne kupce, govori Mladen Dušević, maslinar iz Ljupča.

Europski nepovratni novac, oko 50 tisuća eura, za ovu kušaonicu dobili su baš kada je počela pandemija. Stoga su je dosad posjećivale samo manje skupine stranaca. Očekivanja vezana za ovu sezonu velika su.

- Očekujemo napredak da će napokon i turisti i bazeni i hoteli bolje raditi, tako da će grupe biti u puno većem broju, naglašava Mate Dušević, maslinar iz Ljupča.

Kako prepoznati kvalitetno ulje, koje se ulje ljubi s kojom hranom? Sve to nauče turisti od domaćina i usput kupe i likere, i vino i još štošta.

- Daje po zelenom plodu, po pokošenoj travi. Ovdje se malo osjeti i rajčica. Znači, to su dobre osobine maslinovog ulja. Ako stavite pikantno ulje na ribu, ona će izgubiti okus, naglašava Mate.

S cijenom, kažu, nisu pretjerali. Litra ulja im je deset kuna skuplja nego lani. Sada je 120 kuna, ali teško da tako ostati, kažu.

- S obzirom na gnojivo i zaštitna sredstva trebalo je ulje još ići gore, ističe.

Gospodin Mladen svaki je dan u masliniku. Trenutačno promatra cvijet i čeka pravo vrijeme za prskanje.

- Vidimo da se cvijet počeo otvarati. Znači, sada je pravo vrijeme za prskanje, pokazuje Mladen.

Zasad imaju oko 400 stabala i do 2000 ekstradjevičanskog ulja na godinu. Unatoč podizanju cijene, sve prodaju na kućnom pragu pa planiraju širiti nasade.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!