17:26 / 01.04.2021.

Autor: HRT/Radio Zadar

Likovna posveta Zadru Tarika Berbera

Izložba "Mademoiselle Zara"

Izložba "Mademoiselle Zara"

Foto: Maja Milin / Radio Zadar / HRT

U Kneževoj palači u Zadru je otvorena velika izložba vrsnog umjetnika Tarika Berbera koja nosi naziv "Madmoiselle Zara". Riječ je o prvom predstavljanju ovog cijenjenog umjetnika domaćoj publici, a kako posljednjih dvadesetak godina dio godine provodi i slika u Zadru, izložbu je posvetio upravo tom gradu.

Tarik Berber nećak je poznatog slikara Mersada Berbera, a ljubav prema slikanju naslijedio je od oca Omera, arhitekta koji se u slobodno vrijeme također bavio slikarstvom.


Rođen je u Banja Luci 1980. godine, kao dječak s obitelji seli u Italiju gdje je završio Accademiu di Belle Arti u Firenci. Nakon godina života i rada u Berlinu i Londonu, odnedavno živi i slika na relaciji Milano - Zadar. Izlagao je svuda po svijetu i sudjelovao na grupnim izložbama, a zadarska izložba ujedno je njegovo premijerno predstavljanje u Hrvatskoj.

Izložba "Mademoiselle Zara"

Izložba "Mademoiselle Zara"

Foto: Maja Milin/Radio Zadar / HRT

Vođen idejom da čovjek još nije razotkriven, da misterij nije riješen, Tarik Berber godinama gradi svoj prepoznatljiv umjetnički izričaj. Njegovi portreti inspirirani su živim osobama, no u slikarskom smislu on isprepliće osobe i pejzaž, bez jasnih granica.

Tarik Berber s Majom Milin u studiju Radio Zadra

Tarik Berber s Majom Milin u studiju Radio Zadra

Foto: Radio Zadar / HRT

Gostujući u emisiji Kulturoskop Radio Zadra, Berber je otkrio kako je dobar dio slika koje je vidjela svjetska publika zapravo nastao u Zadru. 


Kazao je i kako uz presjek radova koji su nastajali posljednjih desetak godina, Zadrani imaju prilike prvi pogledati crteže koji su nastali u doba prvog zatvaranja uslijed pandemije koronavirusa. Što ga kroz godine inspirira, je li mu teško odvojiti se od nekih radova i brojne druge zanimljivosti poslušajte u nastavku:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!