06:59 / 27.08.2021.

Autor: Katarina Barač-Perošević/Regionalni dnenvik/IMS/HRT

Liste čekanja za osječki azil

Azil u Osijeku

Azil u Osijeku

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Osječki azil za napuštene pse u Nemetinu stalno je pun. Postoje i liste čekanja, i to posebice ljeti, u vrijeme godišnjih odmora, kada mnogi kućni ljubimci zbog neodgovornog ponašanja vlasnika, umjesto s njima, završe na ulici. 

Ruža je u azil stigla prije mjesec i pol. Teško ozlijeđena od udarca automobila pronađena je uz cestu. Slična ili ista sudbina, nažalost, snašla je i ostale stanare nemetinskog azila, kojih je, posebice ljeti, sve više.

- U sedmom mjesecu smo primili 60 pasa. To je ogromna brojka i jako puno smo morali raditi na tome da se isti broj pasa i udomi, jer kada jedan pas izađe van i udomi ga se, tek tada drugi pas može doći na njegovo mjesto u azil, objasnila je Maša Riznić, voditeljica azila za napuštene pse u Nemetinu.

Iako je broj od 180 pasa, koliki je kapacitet ovog azila, odavno premašen, ove ih je godine udomljeno 228. Pomaže i suradnja s gradom Osijekom, čime je osigurano besplatno kastriranje, čipiranje i cijepljenje. Vrijedni volonteri Udruge "Pobjede" uz brigu o psima provode i kampanju "Hrvatska bez pasa na lancu".

- Želimo i zahtijevamo od Ministarstava poljoprivrede da predloži promjenu zakona i naravno, onda u Saboru da se taj Zakon izglasa, odnosno, da se zakon promjeni tako da osigura potpunu zabranu držanja pasa na lancu, da bude vrlo jasno to i definirano, rekao je Hrvoje Harač, aktivist udruge "Pobjede" iz Osijeka.

Time bi pas na lancu postao prošlost jer ono što najviše veseli ove dlakavce, šetnje su i posjeti građana.

- Pozivamo ovaj ljude ljude da dođu da volontiraju da prošeću naše pse jer je to jedino što ih ustvari može barem na kratko maknuti iz azila, dodala je Riznić.

Uz šetače, uvijek su dobrodošli i svi oni koji se žele brinuti za pse ili postati njihovi trajni vlasnici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!