Livija pomaže bolesnima u njihovom domu: "Posao je fizički i psihički težak, ali nama to nije problem"

07:00 / 03.06.2022.

Autor: Tanja Kuturovac/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Livija Maričić

Livija Maričić

Foto: HTV / HRT

Za 40-ak medicinskih sestara i fizioterapeuta iz karlovačke Ustanove za zdravstvenu njegu u kući nema vikenda ni blagdana. Svakodnevno, već 30 godina, posjećuju uglavnom nepokretne i teško bolesne pacijente. I ne pomažu samo bolesnima, već i njihovim obiteljima.


Livija Maričić po struci je medicinska sestra. Njegom u kući bavi se već 27 godina. Ovoga jutra ide kod svoje stare pacijentice.

Marija, koja boluje od tetraplegije, već je čeka da krenu s uobičajenom rutinom.

- One su stručne, jako divne osobe, za svakog od nas imaju lijepu riječ i meni to jako, jako puno znači, kaže Marija Vraneša, pacijentica.

Od velike su pomoći i ostalim članovima obitelji.

- Ona većinu poslova napravi i ako na primjer nema nikoga pomaže i okupat je, te druge poslove oko nje, kaže Marija Vraneša, šogorica.

Sestri Liviji važno je samo da su njezini pacijenti zadovoljni.

- Posao je fizički težak, neki put je i malo psihički težak, ali nama to nije problem jer mi u biti napravimo svoj posao, što treba, i mi kad izađemo van iz kuće, mi zaboravimo i na bolove kičme i druge, tako da nama to nije problem, kaže Livija Maričić, medicinska sestra.

Prva su pomoć i pri dolasku iz bolnice.

- Želimo propagirati da ljudi znaju za ovu uslugu, da je mogu dobiti kako preko Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, ali isto tako da mogu sami privatno sebi ugovoriti uslugu ukoliko im je neka potrebna, kaže Andreja Navijalić, ravnateljica Ustanove za zdravstvenu njegu u kući Karlovac.

Uz njegu u kući, njihov je posao i fizioterapija. Dobru suradnju imaju i s karlovačkom Udrugom osoba s invaliditetom.

- Da nemam njih koje primam već godinama, mislim da bi moje zdravstveno stanje vjerojatno bilo puno gore, smatra Gordana Jerčević, predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Karlovačke županije.

Ustanova za zdravstvenu njegu u kući skrbi se o gotovo 800 pacijenata na širem području grada Karlovca.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!