Ljekarništvo na Jadranu, udisanje mora i u doba Galena

26.12.2021.

17:08

Autor: Nikolina Gerek/More/HRT

Povijest ljekarništva na Jadranu

Povijest ljekarništva na Jadranu

Foto: More / HTV

Hrvatsko je priobalje još u 13. stoljeću pratilo korak s modernom farmacijom. Godine 1271. prva je ljekarna otvorena u Trogiru, a potom se ljekarništvo razvijalo na Rabu, Cresu te Rijeci, Zadru i Splitu. Mnogima je najpoznatija ljekarna Mala braća u Dubrovnku koja djeluje od 1317. godine. Svojevrsni je fenomen što ona još uvijek radi.

Prvi otočki zapisi o ljekarništvu datiraju iz 1326. godine, s Raba i Cresa. Zanimljivo da su ljekarnici mijenjali radno mjesto pa su s Cresa dolazili otvarati ljekarne u Rijeku i obrnuto.

Antonio Grošić, izumitelj jodne tinkture 

U riječkom Muzeju farmacije nalazi se i raritetna blagajna iz lovranske ljekarne. Iako je stara 112 godina, naručena iz Amerike, blagajna još uvijek radi. A o istarskom riječaninu koji je bio i političar, Antoniu Grošiću, izumitelju tada inovativne jodne tinkture za pripremu operacija, znalo se i u drugim krajevima svijeta.

Antonio Grošić je bio toliko poznat da su japanski mornari, kada su se iskrcali s broda u riječku luku - prvo pitali je li to doista grad u kojemu živi Antonio Grošić.

Alge za masažu iz riječkog laboratorija

Za riječko ljekarništvo nezaobilazno je spomenuti laboratorij Alga iz 1926.godine, koji je dobio ime po svom brendu, algi iz mora za masažu. Oni su već tada imali razvijen marketing s dvjestotinjak tisuća korisnika i atraktivnim reklamama. Ponude su slali na kućne adrese, a proizvode slali čak i u Australiju.

- Izrađivali su i razne suvenire kao poklon svojim kupcima. U muzeju se čuva i jedan njihov poklon - termometar star 90 godina koji još uvijek radi. Algina poslovna zgrada danas je stambena zgrada na Piramidi na Sušaku, a izgrađena je 1937..

Marina Trink, pripravak koji 'liječi sve bolesti'

Kako danas, tako i nekada, svima je inspiracija za proizvode prvotno bilo more. Postojao je pripravak - Marina Trink. Proizveden je u Opatiji početkom 20.stoljeća i to od liječnika državnih željeznica Fodora. Liječknik je imao ambulantni postav u skladu sa svojim vremenom, ali je reklamirao svoj pripravak kao pomazanje koje liječi sve bolesti.

A današnja doktorica kemijskog inženjerstva, Danijela Štanfel, također uspješno spaja plavetnilo i industriju. Analizira nestalne makroelemente iz morske vode radi dobrobiti za zdravlje.

Galen: Udisanje zraka na mjestu gdje more udara u stijene

- Natrij, magnezij, kalcij, klor, kloridi, bromidi... Koristimo morsku vodu u farmaceutske svrhe da bi pri inhalaciji iskoristili njeno antiseptičko, antikatralno, spasmolitičko i stimulativno djelovanje. I u doba Galena znamo da se pričalo o udisanju zraka punim plućima gdje se more razbijalo o stijene, kaže Danijela koja je odgovorna osoba GMP laboratorija odjela za biotehnologiju.

I hrvatski svjetski prvak u ronjenju na dah, Vitomir Maričić, to itekako dobro zna. U zimskom zatišju, razmišlja o novim rekordima ispod arktičkog leda i svjetskim natjecanjima, ali i o očuvanju ovog plavog resursa. Jer i u budućnosti bismo trebali udisati ljekovite morske elemente, sačuvati dio u ljekarničkoj formi i za budući naraštaj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!