Ljepote Kopačkog rita

28.07.2022.

07:00

Autor: Melita Homa/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Ljepota Kopačkog rita

Ljepota Kopačkog rita

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Prirodne ljepote, bogata povijest i digitalna interaktivna tehnologija spoj je koji privlači posjetitelje na kontinent. U Parku prirode Kopački rit nedavno je obnovljen kompleks dvorca Tikveš upravo s takvim sadržajima. Unatoč ljetu i niskim vodostajima, u obilasku najpoznatije europske močvare može se mnogo toga vidjeti.

U posjet europskoj Amazoni, najočuvanijoj močvari na Starom kontinentu, poput malene ekspedicije, zanimljivo je krenuti čamcem na električni pogon. Našem vodiču ova je močvara u krvi. U njoj je od djetinjstva.

- Meni otac i djeda su tu bili ribari, tu živim i tu sam odrastao. Znam rit od malih nogu jer uvijek sam s njima išao u rit, kaže Oliver Krištof, JU Park prirode Kopački rit.

Zna Oliver gdje su dabrovi "grickali drveće", a pokazao nam je vrlo rijetku žutu čaplju i crnu rodu. Ako malo bolje pogledate u visine, ugledat ćete pernatog kralja ovih krajeva - orla štekavca. U ovom parku stanište ima gotovo 300 vrsta ptica ili osamdeset posto hrvatske ornitofaune.

- Došli smo zbog ptica. Uistinu nas zanimaju. Pročitali smo nekoliko informacija o ovome, no teško je u Švicarskoj pronaći nešto o Hrvatskoj što nije vezano za obalu, rekla je Betina iz Švicarske.

No pronašli su, kao i obitelj iz Vinkovaca, koju smo zatekli u posjetu istočnom dijelu parka, šumovitom Tikvešu. Mnogo je ondje zanimljivih sadržaja - od digitalnog orlova gnijezda s projekcijom i šetnjom kroz godišnja doba, preko stvaranja vlastite rijeke do vrbe koja govori.

S pomoću digitalne tehnologije i naočala za virtualnu realnost u močvaru se može i zaroniti te upoznati svijet riba.

Sve je to zaokružilo turističku ponudu Kopačkoga rita pa broj posjetitelja raste.

- U prvih šest mjeseci kada usporedimo prošlu godinu imamo čak 25 posto više posjetitelja, a ostvareno je 60 posto više prihoda. To je upravo onaj pravac koji želimo ići. Umjeren rast broja posjettitelja, a veća dodana vrijednost, prihod, rekao je Ivo Bašić, ravnatelj JU Park prirode Kopački rit.

Ova je godina već sada bolja od rekordne 2019. Osim predivne prirode i ovaj slabije posjećeni dio parka sada ima svoje adute koje svakako treba vidjeti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!