Ljetni kamp za one koji žele otkriti tajne mora

19.08.2021.

07:00

Autor: Dorina Tikvicki/Regionalni dnevnik/B.A./HRT

Kamp je održan na plaži Pical

Kamp je održan na plaži Pical

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Mnoštvo vrijednih i važnih vrsta ne skriva se samo u zaštićenim područjima već i u drugim jadranskim plićacima. Upravo o njihovoj flori i fauni, na porečkoj gradskoj plaži Pical treću je godinu održan ljetni kamp. Ponajprije je namijenjen djeci, ali i drugim građanima Poreča i njihovim gostima. 

Ljetni je kamp prava prigoda za one koji, iako odrasli u njegovoj blizini, more i njegove tajne nedovoljno poznaju.


- Uočili smo da djeca i odrasli zapravo ne znaju puno o tome pa nam je žao i želimo im pokazati čega sve ima kod nas, da nije samo Koraljno more to koje ima što pokazati, ili Crveno ili Grčka, ima ovdje štošta za vidjeti, čak i na najobičnijoj plaži kao što je gradska, kaže biologinja Barbara Sladonja.


- Iako je cijela akcija bila usmjerena da pokažemo invazivne vrste uz naše, zapravo ove godine nismo našli niti jednu invazivnu vrstu. Naime, rebraši su nestali, kaulerpe ovdje nema, tako da je more zapravo savršeno, dodaje.


Biologinja Mirela Uzelac pokazuje nam akvarije - jedan sa živim organizmima u morskoj vodi i jedan koji je zapravo suh, sa suhim preparatima od svih životinja u zoni plime i oseke.


Danijela Damijanić cijelo je ljeto bila voditeljica znanstvenih radionica koje za najmlađe organizira Društvo Naša djeca Poreč. 


- Zanima ih sve, od organizama pa sve do toga što onečišćuje more. Uglavnom, svjesni su da postoji puno stvari koje onečišćuju more i da treba ga čuvati, kaže.


Pa se sve životinje, biljke i alge iz akvarija na kraju edukacije vraćaju - u more! 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!