Ljubav prema Kornatima prenosi se generacijama

28.08.2022.

22:29

Autor: Kristina Štrbac/More/HRT

Ljubav prema Kornatima prenosi se generacijama

Ljubav prema Kornatima prenosi se generacijama

Foto: MORE / HRT

Oni su jedno od najljepših otočja na svijetu. Turisti ih obožavaju. Raj su za nautičare. No ustvari su lijepa slika prošlosti i spomenik ljudskoga rada. Idemo na Kornate, točnije na otok Piškeru. 

Jedno od najljepših mjesta na svijetu, pučinski je otok u Kornatskom arhipelagu. Iako je ljeti omiljena destinacija nautičara, na Piškeri cijelu godinu živi samo Jakov Šikić. 

- Ostajem cijelu zimu, ponekad dođe neki rođak. Dolazi se ovamo na 15 dana, radi se i onda se ide na 10 dana doma, rekao je.

Kad vrijeme to dopusti, pridruži mu se obitelji. Za njih su Kornati dom. Oplemenili su obiteljsko nasljeđe i opstanak na Piškeri odabrali kao budućost. Nakon godina provedenih na mjestima udaljenim od kuće, Jakov je odlučio krenuti stopama svojih predaka.

Šikići na Piškeri imaju obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo. Kako bi na ovom kamenitom području usred mora mogli preživjeti, morali su se početi baviti različitim oblicima poljoprivrede. Ana Šikić ljeti prodaje proizvode nautičarima u marini.

- Počeli smo se baviti 2017. godine, a 2020. smo dali otkaz i baš smo odlučili to raditi i đivjeti od toga. Bavimo se pčelarstvom, maslinarstvom i ovčarstvom. Moja uloga je tu većinom kao dizajn, etiketa i marketing, a Jakov je više tu tehnika, organizacija i ovčarstvo, rekla je.

Na Kornatima prema posljednjem popisu stanovništva stalno živi 27 ljudi. Ostali i danas na Kornate idu u masline. I u ovim teškim otočnim uvjetima Jakov ima puno planova za budućnost. Upravo ovdje, na ovom otoku na kojem je trenutačno jedini stalni stanovnik. Najvažnije od svega mu je kaže, da ima podršku obitelji. Planira ovdje ostati, poput njegovih predaka koji su na Piškeri također živjeli neprekidno. Jer ljubav prema Kornatima prenosi se generacijama.

Pogledajte cijeli prilog: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!