Putopjesnikinja Maja Klarić, ljubav su joj putovanja i knjige

27.05.2022.

17:05

Autor: Petra Kovačević/PULS/HTV

Maja Klarić

Maja Klarić

Foto: Puls / HRT

Maja Klarić je putopjesnikinja, prevoditeljica, književna urednica, vlasnica Bookmobila, knjižare na kotačima. Spojila je svoje dvije velike strasti - putovanja i ljubav prema knjizi i čitanju. Proputovala je i prehodala mnoge dijelove svijeta, a sada starim kombijem putuje Hrvatskom.

Gdjegod je Bookmobil došao i Maja Klarić s njim, dočekali su ih osmjesi. To je zato što je zapravo, ruku na srce, kaže Maja, jedno šašavo staro vozilo koje je tzv. hipi kombi i mnogim ljudima zbog toga budi neke pozitivne asocijacije.

Misija Bookmobila i većina projekata koje radi, a koji se tiču poezije, jest da promovira književnost, čitanje, da knjigu učini dostupnijom, bližom i interesantnijom. 

Knjige, kao što sam se uvjerila čitavog svog života, nudile su mi mogućnost da pronađem utjehu, one su me rasplakale, one su mi pomogle, ponekad i otežale, njih sam na nekoga bacala, ponekad i pogodila, udarila, s druge strane, nekog raznježila, poklonila za rođendan, imendan, Božić. Znači, one imaju nevjerojatno puno mogućnosti sudjelovanja u životu. Jedna knjiga može se čitati i nekoliko puta i donijeti nešto novo. Pita se - za koliko stvari oko nas možemo reći tako nešto?

Maja Klarić, putopjesnikinja

Maja Klarić, putopjesnikinja

Foto: PULS / HTV

Poezija joj, kako kaže, kroz čitav život daje nekakvu toplinu, radost. Kad pišem poeziju, to sam ja, kad je čitam, to sam ja. Kad o njoj pričam, to sam ja, nastavlja Maja Klarić.

- U smislu neke osobne upravo katarze i nekog osobnog razvoja i rasta, najviše su mi značila putovanja pješice. To je započelo 2010. godine na Camino de Santiagu u Španjolskoj. Prvi put sam otkrila da ljudi uopće putuju pješice, da netko to radi, kazala je. 

U Japanu joj je bio najveći pješački put dosad, 1150 km, oko otoka Shikoku, o čemu priča knjiga "Približavanje zore".

Više pogledajte u prilogu Petre Kovačević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!