Lonci puni gljiva krčkaju se u Ivancu

12.10.2021.

07:00

Autor: Sara Badžek/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Gljivarijada

Gljivarijada

Foto: HRT / HTV

Desetke vrsta gljiva koje rastu u njihovu kraju, mogli su razgledati Ivančani. U gradskom je parku održana Gljivarijada, a uz gljive, zvijezda događaja bila je - ivanečka lipa. Više od 600 godina star simbol grada, sada je kloniran, a sadnice podijeljene građanima.

Krčka se u loncu fini gulaš od gljiva. Majstori od kuhače znaju pogoditi savršen omjer sastojaka. 


- Ima mesa, svinjetina, oko 10 vrsti gljiva, nismo sve prebrojali, kaže Darko Hanžek, Gljivarsko društvo Ivanec.


Gljive su ubrali iskusni članovi gljivarskog društva.   


- Svaki je donio dio i to smo pripremili, ima oko 10 kila gljiva, opisuje Darko.


Malo dalje, pod mikroskopom ljuskavi kuštravac i drugi primjerci. 


- Možemo gledati spore gljiva, utvrditi koje su vrste, nekad se to ne može bez molekularne analize, ali mikroskop je velika pomoć, objašnjava Neven Ferenčak, Gljivarsko društvo Ivanec.


Cijeli je ivanečki park bio u znaku gljiva. Kraj je njima bogat, a među stotinama vrsta pronađe se i pokoji tartuf. 


- Jučer smo imali priliku malo prošetati i imali smo sreće. Bez obzira na lošu sezonu našli smo par komada ljetnog tartufa i lijep primjerak zimskog, rekao je Stjepan Hrvoić, uzgajivač gljiva.


Po još je nečemu poznat Ivanec - lipi. U sklopu gljivarijada podijeljeno je više od stotine sadnica, klonova više od 600 godina stare lipe. 


- Po posljednjim zapisima bila je starija od Gupčeve. Starost ju je nagrizla pa nije zaštićena, ali da ju sačuvamo odlučili smo se na projekt kloniranja sadnica, izjavio je Milorad Batinić, ivanečki gradonačelnik.


Održana je i izložba gljiva, sajam OPG-ova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!