Tamo gdje su obitelji ispraćale i dočekivale svoje pomorce

09.09.2021.

20:19

Autor: Ivana Perić/Dnevnik 2/IMS/V.M./HRT

Lošinjskim jedrima oko svijeta

Lošinjskim jedrima oko svijeta

Foto: Dnevnik / HRT

U Malom Lošinju održava se festival "Lošinjskim jedrima oko svijeta" - posvećen bogatoj pomorskoj i brodograđevnoj tradiciji otoka Lošinja. 

Tijekom posljednjih 6 godina pokazao se izvrsnim turističkim proizvodom jer je, zahvaljujući festivalu, sezona produljena do kraja rujna.


Pogledajte reportažu ekipe našeg središnjeg Dnevnika:

Posljednja šetnja, poljubac i pozdrav "facolom", prije odlaska na morsku pučinu, do nekog novog viđenja, možda za godinu, dvije ili pet - tako su stare Lošinjanke na Čikatu pored zavjetne crkvice Anuncijate ispraćale svoje muškarce na put, uz ples i suze. 


- Crkvica je nastala na mjestu gdje su žene majke, sestre, kćeri ispraćale svoje drage na more, pomorce. Nisu svi bili kapetani, bili su i mornari, timunjeri i tu su ih i dočekivali kada su se vraćali, priča nam Ileana Brčić, turistička djelatnica.


Danas je teško i zamisliti mjesece i godine bez kontakta - pravi kruh sa sedam kora.


- Moj budući zet plovi tako da sam iz obitelji u kojoj se plovi. Tako da i mogu zamisliti kako je to nekada bilo, kaže Katya Žic Antunović, članica KUD-a Manfrina.


Današnje uprizorenje samo je djelić velike festivalske priče o lošinjskim jedrima oko svijeta koja ima dvostruku ulogu - očuvanje bogate tradicije otoka te produljenje turističke sezone:


- Sljedeći vikend nam je velika regata krstaša s više od 300 sudionika, zatim pomorska večer s prikazom starih zanata kalafata, nastup klape i završetak u Nerezinama regatom tradicijskih barki na jedra, najavljuje Dalibor Cvitković, direktor TZ-a Mali Lošinj.


Gosti će moći uživati u jelima starih kapetana, ali i vidjeti djelić tradicije koja i danas živi. Naime, za svakog prolaska brodom pored Čikata kapetan se triput oglasi brodskom sirenom - za Majku Božju, obitelj i Mali Lošinj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!