17:07 / 23.06.2021.

Autor: Stana Živkušić/Regionalni dnevnik/HRT

Lov na blago po korčulanskim ulicama

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Andrea Tedeschi, korčulanska turistička vodičica, tijekom epidemije osmislila je kreativne obilaske grada za svoje sumještane. Osobito za najmlađe, pa su djeca obilazeći stari grad, riješavala rebuse, zagonetke i razne pitalice, a sve to s ciljem da se zabave i nešto nauče.

- Pokrenula sam, prvo sa svojom majkom a poslije samostalno - ture po gradu. Prvo smo krenuli sa turama stare razglednice, i Statut grada Korčule, vezano sve za tu temu. Tako da se uključe građani šetnjom, da upoznamo ne samo grad, nego da se i približimo jedni drugima. I odrasli i djeca, objašnjava Andrea.

Dodaje kako je i ona 'očito još uvijek dijete'. Smatra da se preko igre najviše nauči. I da je to jednostavno najlakše. Svi se na neki način moramo vratiti u djetinjstvo i sjetiti se što nas je radovalo, dodaje. Tako je nastao i 'Lov na blago' - pitalica uz koju djeca u potrazi za zlatnicima štošta i nauče.

- Meni se sviđa što ona radi i baš ima puno stvari koje se može naučiti o Korčuli, kaže Korina. Katia dodaje kako je igra takva da se mora igrati s prijateljima. Andreina su vođenja besplatna, a najavljuje ih putem društvene mreže te dijeli slike i videozapise s obilazaka.

- Sve ovo radim za zajednicu. Zadovoljstvo mi je vidjeti ljude napokon na okupu, da se podružimo malo izvan ekrana, televizija, mobitela, kompjutora. Da prošetamo gradom, kaže. Djeca će nastaviti tražiti zlatnike po kulturnoj jezgri staroga grada. Sve dok ne nauče da zlato nisu samo novčići.

- Uvijek se vidi zlatnik, gdje god okreneš. Glavno da sijamo znanjem, radošću i pozitivnom energijom, poručuje Andrea. A toga nikad previše.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!