Ludbreg: Održana pokazno-terenska vježba u slučaju potresa

29.04.2022.

17:07

Autor: Goran Damjanić/T.D./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Pokazna vježba

Pokazna vježba

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Kako bi uvježbali svoju spremnost i što bolje odgovorili na eventualne izazove u slučaju potresa, u samom je centru Ludbrega održana pokazno-terenska vježba operativnih snaga iz sustava civilne zaštite.


Zgrada ludbreške srednje škole. Snažnu eksploziju slijedila je sirena koja je bila znak za evakuaciju. Većina učenika i djelatnika škole sigurno je napustila zgradu. No, neki su ostali zarobljeni.

- Prije svega, imali smo dolje u stubištu jednu unesrećenu osobu, dok je gornji kat bio potpuno odsječen i nije bilo moguće odraditi sigurnu evakuaciju niti učenika niti prisutnih na lokaciji, rekao je Jurica Havaić, načelnik Stožera civilne zaštite Grada Ludbrega.

Četiri filmska scenarija nesreće i spašavanja testirali su organizaciju, znanje i spretnost svih žurnih gradskih službi.

- U tijeku je i drugi scenarij, pretpostavka je da je uslijed potresa došlo do prekida hidrantne mreže. Znači, mi nemamo dovod vode za gašenje požara, tako da ekipa operativaca vatrogasne zajednice upravo radi na dopremi vode iz korita same rijeke Bednje, rekao je Havaić.

Prije nekoliko godina ludbreško je područje imalo iskustvo s poplavama koje su upozorile na važnost civilne zaštite. Nedavni tragični potresi u Hrvatskoj i susjednoj BiH pokazali su koliko ova elementarna nepogoda može biti nepredvidiva i razorna. Budući da se Ludbreg nalazi na trusnom području - opreza nikad dovoljno.

- Stotinjak ljudi sudjeluju u vježbi plus djelatnici srednje škole koji su pokazali da smo spremni na ovakve izvanredne situacije koje se znaju dogoditi i da se u potpunosti možemo osloniti na naš sustav civilne zaštite, naglasio je Dubravko Bilić, gradonačelnik Ludbrega.

- Vjerujem da će temeljem ove vježbe građani biti dodatno informirani i za ne daj Bože takve situacije, da smo spremni pravodobno reagirati, rekla je Silvija Zagorec, načelnica Stožera civilne zaštite Varaždinske županije.

Vatrogasci, civilna zaštita, policija, hitna pomoć, HGSS. Iako ne želimo da imaju previše posla, svi su redom pokazali da su njihova spremnost i profesionalnost na zavidnoj razini.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!