Lumblija - korčulanska slastica "ljubavnog nezaborava"

29.06.2021.

07:01

Autor: Stana Živkušić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Lumblija

Lumblija

Foto: Dnevnik / HRT

Na zapadnom dijelu otoka Korčule, u Veloj Luci i Blatu, njeguju se stari običaji. Tako je Lumblija, njihov jedinstveni kolač, nakon 10 godina dobio oznaku zemljopisnog podrijetla na nacionalnoj razini.


Malo tko u Blatu i Veloj Luci nije odrastao uz lumbliju - slasticu stoljetne tradicije koja predstavlja zajedništvo, ljubav i dijeljenje.

- Ja sam na primjer pravila lumbliju koju su za 85. rođendan slali jednom rođaku iz Blata. To bude baš dirljivo, lijepo je, vrati ih u djetinjstvo i ti mirisi kad se osjete, to je nešto što ostaje, kaže Mirjana Mirošević, autorica tradicionalne recepture u specifikaciji.

Brojne su priče o nastanku lumblije. Najpoznatija je ona o ljubavi Blajke i francuskog vojnika, koji su se morali rastati, a on joj je za sjećanje darovao kolač.

- Jedna od legendi govori da naziv potječe od jednog francuskog izraza, što znači "ne zaboravi me", kaže Ranko Surjan, predsjednik Udruge maslinara Vele Luke.

Da se povijest ne zaboravi, pobrinuli su se Blaćani i Lučani pa su zanemareni i nerijetki animoziteti među njima.

- Jedino kad zajednički nastupimo, jedino kad se zajednički potrudimo onda možemo napraviti jedan dobar rezultat, a taj dobar rezultat je upravo bila zaštita lumblije, kaže Stjepan Bačić, predsjednik Viteškog udruženja "Kumpanija".

Njezina se receptura ljubomorno čuva i prenosi s koljena na koljeno, a svoj put započela je u Blatu.

- Kako su se kćeri udavale, normalno u Velu Luku, u Smokvicu, u Korčulu i ti recepti su se nastavljali, šetali su i proširivali se i sad po cijelom otoku, kaže Mirošević.

Lumblija se veže uz blagdan Svih svetih, kada se sjećamo svojih najmilijih. A sada svoj put do zaštite nastavlja i prema Europskoj uniji, jer, kako kažu, duguju to svojim bakama i prabakama.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!