Mađarski institut u Zagrebu neometano radi i tijekom pandemije

14:42 / 24.03.2022.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Janos Dezso

Janos Dezso

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Ne postoji država s kojom je Hrvatska dijelila toliko dugu, višestoljetnu povijest kao što je to dijelila s Mađarskom. Što spaja Hrvate i Mađare, po čemu smo slični, a po čemu se razlikujemo, najbolje zna ravnatelj Mađarskog instituta u Zagrebu Janos Dezso, koji je igrom slučaja rođen u Jugoslaviji, a odrastao mađarskoj obitelji starosjedioca u Novom Sadu. 

- Bile su to lijepe godine mladosti, kaže Dezso za "Dobro jutro, Hrvatska", koji se u vrijeme rata odlučio ipak preseliti u Budimpeštu, misleći kako će se situacija smiriti kroz nekoliko mjeseci.

- To se odužilo i ostao sam u Budimpešti. To mi je olakšalo stvar, jer mi je supruga tamo bila na učilištu, tako da smo mogli biti zajedno, priča.

Iako Mađar, kaže kako mu nije bilo lako tada pronaći posao u Budimpešti, pa je radio sve i svašta – prvo kao turistički vodič, a kasnije i kao vanjskopolitički novinar koji je pratio ratna događanja u Jugoslaviji.

- Bilo je jako teško, jako sam se brinuo za svoje prijatelje i obitelj, mama i tata su živjeli u Novom Sadu tada. Kasnije su mi ponudili da odem kao izvjestitelj i dopisnik, tako da sam za vrijeme rata radio na mnogim mjestima – nije uvijek bilo bezopasno. Bilo me strah, ali nekako ste u toj situaciji, radite taj posao i prihvaćate to. To je bila škola života, ističe.

U to vrijeme, kaže, netko je Zagrebu shvatio kako Janos dobro poznaje južnoslavenske jezike, kao i tamošnje prilike, te je dobio ponudu da se preseli u Zagreb u službi diplomacije kao kulturni ataše.

- To je bilo 2012. godine. Poslije nekoliko neprospavanih noći sam odlučio doći sa suprugom i s djecom. Tu sam radio oko godinu i pol dana kao ataše. To se prekinulo, pa sam četiri godine radio u Beogradu kao ravnatelj Mađarskog kulturnog instituta. Poslije sam se vratio u Zagreb kao ravnatelj sadašnjeg Mađarskog kulturnog centra koji je osnovan prije osam godina. U ono vrijeme kad sam došao u Zagreb još nismo imali institut, i jedna od mojih zadaća je bila da ga osnuje. Po svijetu imamo 27 instituta i to je jedna velika tradicija, priča Dezso.

Kroz djelovanje Mađarskog instituta u Zagrebu svih ovih godina bilo je zaista mnogo manifestacija – čak ni u dvije godine COVID pandemije Institut u nijednom trenutku nije u potpunosti prešao na online djelovanje, već je radio na održavanju kontinuiteta događaja. U budućnosti je plan nastaviti pripremati velike projekte, kaže Janos.

- Imat ćemo jednu međunarodnu izložbu krajem 4. mjeseca, gdje će se predstaviti likovni umjetnici svih podunavskih zemalja. Nastupat ćemo na velikim festivalima kao što su 'Osorske večeri' i 'Večeri na Griču' - pokazat ćemo glazbu renesanse i ranog baroka. Krajem lipnja u HNK Varaždin će nastupiti svjetski poznata mađarska pjevačica Marta Sebestyen – time završavamo naše predsjedavajuće mjesto u Višegradskim zemljama koje je trajalo godinu dana. Po cijeloj zemlji imamo oko 50 događaja cijele godine, zaključuje Dezso.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!