Majstori preživljavanja

25.10.2022.

07:06

Autor: Melita Šare/Regionani dnevnik/P.F./HRT

Umirovljenici

Umirovljenici

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Hrvatska se suočava s nikad većom stopom inflacije, u kojoj najviše umirovljenici izvlače deblji kraj. Inflacija ih kao i većinu gura preko ruba siromaštva. Rijetko troše na išta drugo, osim na hranu i režije. Zadarska ekipa HRT-a na tržnici je razgovarala s "majstorima preživljavanja".


U očaju se šale, ionako nam liječnici zbog masnoće ne dopuštaju da jedemo meso. Potraga za tikvicama -  platiti 25 kuna ili se okrenuti na peti i ravno kući s praznom vrećicom - dilema je sad.

- Išla sam po dućanima pa kad gledam suho meso, komad mesnate pancete 1 kg je 150 kuna - sramota. Ovoliki komadić 150 kun. Imam penziju 1400 kuna, radila sam u tvornici duhana, rekla je umiriovljenica Agneza Babac.

Kod nas je znatan broj umirovljenika primoran raditi u poznim godinama. I dok ovi strani turisti u mirovini poput školaraca s ruksacima opušteno razgledavaju grad, naši traže i otpatke na tržnici u poslijepodnevnim satima, kad ih nitko ne vidi.

- Stignu popodne oko dva sata, ja bacim, a oni traže, ispričala je Ivana, umirovljenica i prodavačica na tržnici.

Njezina je mirovina 2200 kuna. Ima OPG i radi na njemu i u mirovini.

Druga prodavačica na tržnici također je umiriovljenica.

- Imam 42 godine radnog staža i mirovinu 1860 kuna, požalila se Ružica, umirovljenica i prodavačica na tržnici.

Anton je cijeli život radio kao stomatolog i, kaže, nije mu tako loše u mirovini, ali kada se okrene oko sebe, naljuti se.

- Mislim da je sramota. Cijeli sam život radio, 42 godine, kao majmun. I za vrijeme rata i samo što me nisu u sirotinju doveli, rekao je umirovljenik Anton.

Prag siromaštva iznosi oko 3000 kuna za samce. Manje od toga prima više od 65% naših umirovljenika. Kažu, smiješna su im hvalisanja kako se mirovine dižu 2-3%.

- Kako ih nije sramota reći. KažU povisili smo penzije, a kome? Opet onome tko ima, a nama daju 10-15 kuna, ne višem istaknula je umirovljenica Agenza Babac.

 Eto im, kažu, tih 10-15  neka popiju kavu na njihov račun.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!