Mali arheolog Đuka otkriva Baranjske legende i mitove

13.07.2022.

07:02

Autor: Hrvoje Šimunović/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

"Mystical Baranja" za zabavu, učenje, ali i turističku promidžbu

"Mystical Baranja" za zabavu, učenje, ali i turističku promidžbu

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Desetu obljetnicu osnutka Udruga za ruralni turizam "Đola" iz Darde obilježava predstavljanjem mobilne igre namijenjene posjetiteljima istoka Hrvatske, "Mystical Baranja". Ljubiteljima povijesti, tradicijske baštine i narodne predaje tako će na jednome mjestu biti ponuđeni sadržaji za zabavu, učenje, ali i turističku promidžbu.

 Mitovi, bajke i legende, ono su u čemu Baranja ne oskudijeva, a upravo je to jedan od potencijala na kojemu članovi udruge "Đola" grade svoju prepoznatljivost. Tako je nastala i mobilna igra "Mystical Baranja".

- Imamo glavnog lika koji je Đuka, mali arheolog koji se zaputi na put kroz Baranju i putem otkriva Baranjske legende i mitove i nailazi na nekakve prepreke, bori se s Turcima, pomažu mu razni duhovi i vještice, zmajevi, objasnio je Ante Vekić, suradnik na projektu "Mystical Baranja".

Posjetitelijima je najdojmljiviji povijesni lik baranjske vlastelinke, Crvene Marte, koja je neslavno skončala u bijegu pred mađarskim kraljem Matijom Korvinom.

- Brzo se spremila, svoju kočiju napunila svim zlatnicima što je imala i sjurila se prema Srbiji, međutim, tu je kad se spuštala niz našu planinu, naše malo brdo, tu je upala u Dunav i svi su se dukati rasipali po Dunavu, rekao je Mario Kuzman, Udruga "Đola", Darda.

Kulturno-povijesna baština članovima udruge predstavlja neiscrpan izvor nadahnuća za proširenje baranjske turističke ponude.

- Mi u zadnjih godinu dana intenzivno radimo na osmišljavanju interpretativnih turističkih predstava i vođenja, gdje glumci-interpretatori baštine iz prvog lica turiste i posjetitelje Baranje vode kroz različite lokalitete, istaknula je Bogdanka Ćudić Vilić, predsjednica Udruge "Đola", Darda.

Zamisli i planove udruge teško bi bilo provesti bez volontera koji sudjeluju u organizaciji svih turističko-zabavnih programa.

- Jako dobro znam odakle su krenuli, kako su se borili da dođu do ovdje gdje jesu danas i jako mi je lijepo što kroz njih mogu vidjeti da možemo svašta napraviti u životu, rekla Lea Đambo, volonterksa Udruge "Đola", Darda.

Deseti rođendan udruge bio je prigoda da se sadašnje, ali i buduće goste istoka Hrvatske pozove da na zabavan način otkriju - mističnu Baranju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!