Mali dućan na kraju sela

08.10.2021.

06:54

Autor: Višnja Ružojčić/V.K./Plodovi zemlje/HRT

Mali dućan na kraj sela

Mali dućan na kraj sela

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Plasman i marketing - među većim su boljkama malih gospodarstava. Stoga su u Sikirevcima, u Brodsko-posavskoj županiji, krenuli u akciju i otvorili trgovinu s domaćim proizvodima. Trgovina je u cijelosti u vlasništvu općine, a nudi svježe voće i povrće, gljive, domaće sireve. Sva hrana - što je, naravno, važno - stiže s obližnjih sikirevačkih gospodarstava. 

Galerija
Mali dućan na kraj sela, Foto: Plodovi zemlje/HRT
Mali dućan na kraj sela, Foto: Plodovi zemlje/HRTMali dućan na kraj sela, Foto: Plodovi zemlje/HRTMali dućan na kraj sela, Foto: Plodovi zemlje/HRT

U polju od ranog jutra! Obitelj Rakitić iz Sikirevaca na oko šest hektara uzgaja 20-ak povrtlarskih kultura. Godina je, kažu, preteška. Ovu su cvjetaču od korova već čistili.

- Dvadeset godina se bavimo vrtlarstvom. Ovo je najzahtjevnija godina kako mi radimo, naglasio je Matko Rakitić, proizvođač povrća iz Sikirevaca.

Pa iako s plasmanom dosad nisu imali problema - ideju da proizvode ponude i na policama općinske trgovine zdušno su prihvatili. 

- Smanjit ćemo trošak. Znači da bismo mi otišli u Slavonski Brod na tržnicu potrebno je 120 kn goriva, cestarina. Trošak je do tristo kuna. Znači u tjedan dana, ako tu količinu proizvoda prodamo u Sikirevcima mi smo tjedno uštedjeli 300 kuna, istaknuo je Matko.

Da će uštedjeti - računaju i mještani. Vrtove je poharala suša, a cijene odletjele u nebo. Ove su malo povoljnije.

- Da, super. Evo baš ću kupiti i paradajza kojega uopće nisam imala. I tako evo nešto sitno, po potrebi, oduševljena je Ruža Milardić iz Sikirevaca.

U općinski su se projekt zasad uključila četiri obiteljska gospodarstva.

- Bitno nam je da sve imamo na jednom mjestu, da ne moraju te ljude tražiti po kućama jesu li na tržnici ili kod kuće, govori Nikolina Živić, djelatnica u tvrtki "Sikirevčanka".

- Puno rade. To je posao od 0 do 24. Mi smo to nekako zamislili da je sve na jednom mjestu. Pa je lakše tim mještanima doći do nas i uzeti njihove proizvode tako da oni imaju više vremena za rad i proizvodnju, kazala je Ana Knežević, direktorica tvrtke „Sikirevčanka".

Kata Nikolić iskoristit će ga maksimalno. U mini-sirani mnogo je posla.

- Jučer ujutro sam stavila jednu trećinu ovog kazana da se kiseli i sinoć nadopunila. Ono se već jutros u 9 sati ukiselilo. Ne stavljam nikakav sirila i sve ide baš prirodno onako kako su me naučile moje svekrva i mama, pokazuje Kata Nikolić, proizvođačica sira iz Sikirevaca.

Proizvodnju i tržište voljela bi širiti.

- Ja sam u toj priči od samog početka, otkako su razmišljali o trgovini. Dala sam im podršku, govori.

Podrška je stigla i s imanja obitelji Medvidović koju smo zatekli u pripremi supstrata za proizvodnju gljiva bukovača. 

- Oni kao trgovina moraju imati i neku svoju maržu. Mi smo tu išli s cijenom prihvatljivom da odgovara i nama i njima. Nama je to dobro, naglašava Antun Medvidović, proizvođač gljiva bukovača iz Sikirevaca.

A u općini imaju još planova. Domaće bi proizvode htjeli i „brendirati" te nuditi drugim tržištima  

- Zajedničkim nastupom nam se lakše promovirati na sajmovima. To je sve dugoročno zamišljeno, a cijeli taj sistem trgovine vidjeli smo kroz domaće proizvode. Idemo i s izradom suvenira za Sikirevce, a možemo po narudžbi raditi i za bilo koju općinu i ostale poduzetnike, istaknuo je Josip Nikolić, načelnik općine Sikirevci.

Prvi koraci su učinjeni. U Sikirevcima se nadaju da će ideju podržati još proizvođača. Plasman i marketing mnogima su problem, a ovdje su svi proizvodi dočekani s pohvalama.

- Sve je domaće, sve imamo, nikud ne moramo ići i sve je na jednom mjestu, govori Barica Ačkar iz Sikirevaca.

Nikolina je dvostruka dobitnica. U trgovini se i zaposlila. Ostaje na selu.

- Suprug i ja i kod kuće nešto stvaramo da nam bude danas sutra našoj djeci lakše, ali da i oni ostaju tu na djedovini, rekla je Nikolina Živić, djelatnica u tvrtki "Sikirevčanka".

A kad mladi ostaju, naša priča dobiva još jednu dimenziju. Osim što podiže kvalitetu života na ruralnom području jamči mu i budućnost.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!