Mali Murterani uče dijalekt i uz rječnik

23.11.2022.

21:03

Autor: Ivona Ramadža Čolić/Dnevnik IMS-a HTV-a/HRT

Mali rječnik murterskog dijalekta

Mali rječnik murterskog dijalekta

Foto: HTV / HRT

Kako bi zainteresirala mlade za upoznavanje tradicije, a starijima obnovila sjećanje - Udruga Argonauta izdala je Mali rječnik murterskog dijalekta. Otisnuli su u knjižicu stare riječi i poslovice pa ih preveli na standardni hrvatski jezik. A za sve svoje goste sa stranim putovnicama i na engleski.


Grubo- ružno. Lampati- sijevati.

Izdavač tvrdi: Rječnik je dovoljno kratak da se može čitati s lakoćom, a opet, dovoljno opširan da predstavi djelić murterskog izričaja.

- Bolje svašta isti, nego svašta govoriti. To što osoba pojede nitko ne zna, ali što kaže, znaju svi, pročitao je mali Murteranin poslovicu.

Pisana je, pak, riječ trajna!

Probuditi bi knjižica trebala kod mladih želju za upoznavanjem jezične baštine. I njezinim očuvanjem. Čini se - cilj ispunjava. 

Učiteljica je pitala: Znate li što je to hamija?

Judita je brzo odgovorila: Obitelj

-  Mislim da sam znao jako malo, a pročitao sam pa sam naučio nekih novih, rekao je Duje.

Riječi i poslovice "baba i dida" Murterani su ukoričili. Ali i "dignuli" na mrežu. Cijene to itekako pripadnici generacije Z.

- Oni svakodnevno koriste te riječi, ali neke starije ili manje poznate smo mi stavili tako da ih nauče i kroz rječnik, rekla je Nela Turčinov, iz Udruge za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonaut, Murter.

- Nema kruva bez motike! - Bez truda i rada ne možeš ništa dobiti, pokazala je Noema kako zna dijalekt.

Najstroži kritičari, oni za koje je i tiskan - svoj su sud dali!

Stalo je murterskim čuvarima jezika da on ne iščezne. Zato i za ovu publikaciju kažu - važna je!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!